Brexit: Με μικρές προσδοκίες η Μέι στη Σύνοδο Κορυφής

Με μικρό καλάθι συμμετέχει η Βρετανίδα πρωθυπουργός στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής με το Brexit στην κορυφή της ατζέντας. Όπως η ίδια παραδέχτηκε από τις Βρυξέλλες, δεν αναμένει κάποια «σημαντική πρόοδο». Η ελπίδα της, καθώς ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για τη συμφωνία, είναι να εργαστεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες «το ταχύτερο δυνατόν» για τις απαραίτητες νομικές εγγυήσεις.

Έχοντας ακούσει τις ανησυχίες των Βρετανών βουλευτών για το backstop «δυνατά και καθαρά», η Τερέζα Μέι πρόκειται να ζητήσει από τους ομολόγους της «νομικές και πολιτικές» εγγυήσεις. Αυτές είναι ο τελευταίος άσος στο μανίκι της, προκειμένου να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του DUP, του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος, που στηρίζει την κυβέρνησή της.

Το DUP είναι κατηγορηματικό ότι το λεγόμενο δίχτυ ασφαλείας για την αποφυγή των σκληρών συνόρων θα φέρει εν τέλει την περιοχή πιο κοντά στην Ε.Ε. – και συνεπώς στην Ιρλανδία – και πιο μακριά από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η βασική ανησυχία τόσο των Βορειοϊρλανδών όσο και των σκληροπυρηνικών Brexiters στους κόλπους των Συντηρητικών είναι το «προσωρινό» backstop να μη γίνει τελικά μόνιμο.

Η στήριξη του DUP είναι ωστόσο πιο αναγκαία από ποτέ για τη Μέι, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, κατά την οποία εξασφάλισε μεν την παραμονή της στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος με 200 ψήφους, αποδείχτηκε ωστόσο ότι έχει απέναντι της το 1/3 των Τόρις.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους βουλευτές που τη στήριξαν κατά τη χθεσινή ψηφοφορία για την πρόταση μομφής και επιβεβαίωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια στις εκλογές του 2022. Στο ερώτημα ωστόσο εάν προτίθεται να παραιτηθεί πριν από τις εκλογές, η Μέι προτίμησε να μην απαντήσει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.