CE: Πού θα γείρει η ζυγαριά Κομισιόν- ΕΚΤ- ΕSM για Ιταλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ζυγίζουν αυτό το διάστημα τις επιλογές τους για την Ιταλία και η Capital Economics επιχειρεί σε σημείωμά της να εκτιμήσει ποιος είναι ο δρόμος, που θα ακολουθήσουν απέναντι στο τρίτο μεγαλύτερο μέλος του ευρώ.

Αν και η Ρώμη έκανε μία αξιοσημείωτη αλλαγή στον προϋπολογισμό, αναθεωρώντας τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στο 1% από 0,3% του ΑΕΠ, η επιμονή της να μην αλλάξει το στόχο του ελλείμματος, αλλά και να μην αναγνωρίσει τις προειδοποιήσεις των ειδικών και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ότι οι προβλέψεις της για την ανάπτυξη είναι υπερβολικά αισιόδοξες, αναμένεται να οδηγήσει την Κομισιόν στο να ενεργοποιήσει την πειθαρχική διαδικασία. Αυτό σύμφωνα με την CE, θα μπορούσε να γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Το πιο ακραίο μέτρο κατά της Ιταλίας θα ήταν ένα αρχικό πρόστιμο ύψους 0,2% του ΑΕΠ, με τη δυνατότητα να ανέβει στο 0,5%. εάν η χώρα εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται με τους κανόνες. Ωστόσο ενώ τα 26 από τα 28 κράτη- μέλη της κοινότητας έχουν περάσει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η Επιτροπή δεν έχει φτάσει ποτέ στην επιβολή κυρώσεων. Και σε αυτή την περίπτωση, εκτιμά η CE, θα αποφύγει να το πράξει. Σύμφωνα με την CE είναι οι αγορές εκείνες που θα αναγκάσουν την ιταλική κυβέρνηση να δράσει.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της, αν και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να παράσχει σανίδα σωτηρίας στην ιταλική κυβέρνηση, έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού της τον κίνδυνο διάχυσης μίας ιταλικής κρίσης στην Ευρωζώνη. Πιθανότατα λοιπόν όσο και εάν φοβάται ότι με τον τρόπο αυτό στηρίζει λαικιστές θα παρέμβει στην αγορά, πρώτα με το εργαλείο των δημοπρασιών φθηνού χρήματος και στη συνέχεια, εάν αυτό δεν αποδειχθεί αρκετό, με τις απευθείας νομισματικές συναλλαγές (OMT), δηλαδή τις αγορές κρατικών ομολόγων, εργαλείο που αναπτύχθηκε κατά την κορύφωση της κρίσης χρέους το 2012, πριν ακόμη καταφύγει η ΕΚΤ στην ποσοτική χαλάρωση.

Ωστόσο εδώ υπάρχει μία μεγάλη προϋπόθεση. Για να αγοράσει ομόλογα μίας χώρας μέσω OMT η ΕΚΤ, η χώρα θα πρέπει να είναι σε πρόγραμμα του ESM. O ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης μετράει τις δυνάμεις του για το εάν μπορεί να σηκώσει το βάρος μίας τόσο μεγάλης οικονομίας. Σίγουρα δεν μπορεί να αρνηθεί. Το μεγάλο ερώτημα όμως μένει εάν η Ρώμη θα θελήσει ποτέ να προβεί στο σχετικό αίτημα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.