Χονγκ Κονγκ: Πεδίο μάχης η Πολυτεχνική Σχολή

Πεδίο μάχης παραμένει η Πολυτεχνική Σχολή στο Χονγκ Κονγκ, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές εκτιμάται ότι παραμένουν οχυρωμένοι, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει τον χώρο και έχουν ήδη συλλάβει περί τα 100 άτομα που προσπάθησαν να διαφύγουν. Έπειτα από μία μακρά νύχτα ατέρμονης βίας, η αστυνομία έχει παγιδεύσει μέσα στο πανεπιστήμιο τους διαδηλωτές, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ, ενώ σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωσή της έχει επιτραπεί η είσοδος μόνο σε εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να διακομιστούν τραυματισμένοι φοιτητές «εφόσον είναι απαραίτητο».

Σύμφωνα με αναφορές στο πρακτορείο Reuters νωρίτερα, η αστυνομία έσπασε τα οδοφράγματα και εισέβαλε στην Πολυτεχνική Σχολή, όπου την τελευταία εβδομάδα οι συγκρούσεις των αρχών και των διαδηλωτών είναι καθημερινό φαινόμενο. Αργότερα ωστόσο, ο βουλευτής Χούι Τσι- Φουνγκ δήλωσε στο Reuters ότι «η αστυνομία ίσως να μην εισβάλει στον χώρο του πανεπιστημίου, όμως φαίνεται ότι προσπαθεί να συλλάβει ανθρώπους την ώρα που προσπαθούν να ξεφύγουν».

Οι αρχές είχαν επισημάνει νωρίτερα ότι οι διαδηλωτές μπορούν να φύγουν από το Πολυτεχνείο μέσω άλλης εξόδου, της γέφυρας Τσέονγκ Ουάν, και τους κάλεσαν να αφήσουν τα όπλα τους και να βγάλουν τις μάσκες, η χρήση της οποίας έχει απαγορευτεί αν και το Ανώτατο Δικαστήριο, με απόφασή του, έκρινε το μέτρο αντισυνταγματικό. Παραταύτα, ο βουλευτής Τεντ Χούι ο οποίος βρίσκεται στην Πολυτεχνική Σχολή υποστηρίζει ότι η γέφυρα έχει κλείσει και ότι δεν είναι δυνατό να φύγει κάποιος από εκεί.

Περίπου στις 13:45 τοπική ώρα (07:45 ώρα Ελλάδας) μια ομάδα 100 ατόμων προσπάθησε να φύγει από το Πολυτεχνείο. Κάποιοι συνελήφθησαν, ενώ άλλοι πατούσαν στα οδοφράγματα καθώς οι αστυνομικοί τους στόχευαν με τα όπλα τους και τους χτυπούσαν. Ήταν η τρίτη φορά που διαδηλωτές προσπάθησαν να φύγουν από τον χώρο του πανεπιστημίου μετά τη βίαιη αντιπαράθεση με την αστυνομία τη νύχτα.

Αν και η αστυνομία υποστηρίζει ότι στόχος είναι η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, έχει διευκρινίσει ότι όποιος παραδοθεί, θα συλληφθεί για την πρόκληση ταραχών, αδίκημα που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 ετών.

Εν μέσω του χάους αυτού, οι αρχές προειδοποιούν ότι οι δημοτικές εκλογές οι οποίες επρόκειται να διεξαχθούν την Κυριακή ίσως αναβληθούν. Μία αναβολή ωστόσο μπορεί να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το κλίμα ανάμεσα στους διαδηλωτές, για τους οποίους οι εκλογές είναι από τους λίγους θεσμικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων μπορούν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και να επηρεάσουν την πολιτική του Χονγκ Κονγκ.

«Κανένας δεν πρέπει να υποτιμά το θέλημα της Κίνας να διαφυλάξει την κυριαρχία της και τη σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργεόυ Εξωτερικών της Κίνας Γκενγκ Σουάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.