H τιμή μιας ράβδου χρυσού αξίζει για πρώτη φορά ένα εκατομμύριο δολάρια, χάρη στην εκτίναξη των τιμών του πολύτιμου μετάλλου.
Οι τιμές του χρυσού έχουν εκτιναχθεί πάνω από 20% σε ετήσια βάση. Οι υψηλότερες τιμές του χρυσού μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει σύντομα το επιτόκιο αναφοράς της. Οι κεντρικές τράπεζες με επικεφαλής την Κίνα αγοράζουν επίσης χρυσό για να μειώσουν την εξάρτηση από τα δολάρια των ΗΠΑ.
Οι κεντρικές τράπεζες, και οι επενδυτές, βλέπουν το πολύτιμο μέταλλο ως μια μακροπρόθεσμη, αξιόπιστη αποθήκη αξίας σε περιόδους οικονομικής αναταραχής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν τα επιτόκια μειώνονται, οι τιμές του χρυσού τείνουν να αυξάνονται, καθώς ο ράβδος γίνεται πιο ελκυστικός από τα ομόλογα.
Φυσικά, δεν ζυγίζει κάθε ράβδος χρυσού ακριβώς 400 ουγγιές. Και το Γραφείο Χρυσού των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι οι ράβδοι χρυσού συνήθως αποτελούν αντικείμενο διεθνούς εμπορίου από κεντρικές τράπεζες και εμπόρους ράβδων χρυσού, όχι από μεμονωμένους ανθρώπους.
πηγή: newsbomb.gr



































