Covid-19: Οι 100 μέρες που άλλαξαν τον κόσμο

Ήταν παραμονή Πρωτοχρονιάς και όλος ο κόσμος ετοιμαζόταν να γιορτάσει τον ερχομό του νέου έτους. Ήταν μία ταραχώδης δεκαετία και ο απολογισμός επικεντρωνόταν στα δύσκολα που πέρασαν και σε όσα φαινόταν τότε ότι θα καθορίσουν την επόμενη: το Brexit, τον εμφύλιο στη Συρία, την προσφυγική κρίση, τον πολλαπλασιασμό των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, τον εθνικισμό. Το φαινόμενο ωστόσο που πραγματικά έμελλε να αλλάξει όλον τον κόσμο άρχισε να διαφαίνεται εκείνες τις τις τελευταίες ώρες του 2019, προτού ο πλανήτης αρχίσει να μετράει αντίστροφα.

Στις 1.38 μ.μ., μια ιστοσελίδα της κινεζικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι ανιχνεύτηκε μία «πνευμονία άγνωστης αιτίας» στην περιοχή πέριξ της αγοράς θαλασσινών στην πόλη Βουχάν, μια βιομηχανική πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, στην κεντρική Κίνα.

Αυτό που αρχικά εμφανίστηκε ως προειδοποίηση, για να πάρει αργότερα τη μορφή επιδημίας και κατόπιν πανδημίας, ήταν μία μόνο νόσος από τις δεκάδες που επιβεβαιώθηκαν τον Δεκέμβριο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – μαζί με κρούσματα Έμπολα στη δυτική Αφρική, ιλαράς στον Ειρηνικό και δάγκειου πυρετού στο Αφγανιστάν. Έξω από τα κινεζικά σύνορα, ουδείς είχε αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβαινε.

Τις επόμενες 100 ημέρες, η ζωή στον πλανήτη είχε αλλάξει άρδην – μία αλλαγή που ήρθε για να μείνει. Ο νέος κορωνοϊός, με την επίσημη ονομασία πλέον Covid-10, πάγωσε τις διεθνείς μετακινήσεις, έσβησε την οικονομική δραστηριότητα και εγκλώβισε περίπου τον μισό πληθυσμό στα σπίτια του.

Σύμφωνα με την ημερήσια ενημέρωση βάσει των στοιχείων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, από εκείνες τις τελευταίες ώρες του περασμένου έτους, ο ιός έχει προσβάλει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Οι ανθρώπινες απώλειες – απλών πολιτών, αλλά και καλλιτεχνών ή πολιτικών – φθάνουν σχεδόν τις 90.000. Και τίποτα δεν προμηνύει ότι το τέλος της πανδημίας είναι κοντά.

Τετάρτη 1η Ιανουαρίου

Με το πρώτο φως της ημέρας, οι κινεζικές αρχές σφραγίζουν την άλλοτε πολύβουη αγορά θαλασσινών της Βουχάν. Με ειδικές στολές, υπάλληλοι της κυβέρνησης συλλέγουν δείγματα από τους πάγκους και τα τοποθετούν σε πλαστικές σακούλες. Μηνύματα και ιατρικά έγγραφα βρίσκουν τον δρόμο τους στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αποκαλύπτουν ότι ασθενείς διακομίζονται στα νοσοκομεία της Βουχάν με ανησυχητικά συμπτώματα. «Ο Sars είναι βασικά σίγουρος, μην αφήνετε τους νοσηλευτές να βγουν έξω», αναφέρεται σε ένα από αυτά τα μηνύματα. «Πλένετε τα χέρια σας. Μάσκες. Γάντια», αναφέρεται σε άλλο.

Τις επόμενες ημέρες, οδηγούνται στις αρχές οκτώ πολίτες, με την κατηγορίας της «διασποράς φημών». Ανάμεσά τους και ο οφιαλμίατρος Λι Γουελγιάνγκ, ο οποίος παρουσίασε στους αποφοίτους της ιατρικής σχολής μία ανάλυση του ιού, που ο ίδιος πίστευε ότι ήταν Sars. Ο ίδιος περιλαμβάνεται στα θύματα του Covid-19.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου

Η μυστηριώδης νόσος αποκαλύπτεται: Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς στη Βουχάν είχαν έρθει σε επαφή με έναν άγνωστό έως τότε ιό.

Δύο κορωναϊοί, ο Sars και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (Mers), έχουν προκαλέσει ήδη πανδημίες τον 21ο αιώνα. Ο νέος κορωνοϊός είναι επίσης θανατηφόρος. Το προηγούμενο βράδυ, ένας άνδρας 61 ετών πέθανε σε νοσοκομείο της Βουχάν, το πρώτο γνωστό θύμα του Covid-19.

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου

Έχει περάσει ήδη μία εβδομάδα από τότε που οι υγειονομικές αρχές της Βουχάν επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα. Ο νέος κορωνοϊός όμως έχει αρχίσει να διασπείρεται. Η Ταϊλάνδη αναφέρει το πρώτο κρούσμα, έναν 61χρονο κάτοικο της Βουχάν, ο οποίος εντοπίστηκε με υψηλή θερμοκρασία στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ.

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου

Ο Ζονγκ Νασχάν, ένας αξιόπιστος ειδικός και το δημόσιο πρόσωπο της κινεζικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του ιού, εμφανίζεται στην κρατική τηλεόραση με άσχημα νέα: δύο νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Πρόκειται για ασθενείς που δεν είχαν άμεση επαφή με τη Βουχάν. Το συμπέρασμα είναι σαφές: ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τις επόμενες μέρες ο ιός διασπείρεται σε άλλες χώρες με ταχύτατους ρυθμούς – στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου

Την παραμονή του κινεζικού νέου έτους, η Βουχάν κλείνει τα σύνορά της και οι πολίτες βρίσκονται ήδη κλεισμένοι στα σπίτια τους. Έχουν ήδη καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα και τουλάχιστον 25 θάνατοι.

Ο νέος κορωνοϊός φθάνει επίσης στο έδαφος της Ευρώπης. Πρόκειται για δύο ανθρώπους που ταξίδεψαν στη Γαλλία από την Κίνα και έναν συγγενή. Οι τρεις είχαν εντωμεταξύ δεκάδες επαφές και οι γαλλικές αρχές τις ιχνηλατούν. «Πρέπει να αντιμετωπίζεις μία πανδημία όπως αντιμετωπίζεις μία φωτιά», σχολιάζει η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν.

Την ίδια περίπου περίοδο, από το Νταβός, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει την πρώτη δημόσια δήλωσή τους για τον κορωνοϊό και το κατά πόσο ανησυχεί για το ενδεχόμενο της πανδημίας. «Καθόλου. Και το έχουμε υπό απόλυτο έλεγχο», απαντά με βεβαιότητα. Δυόμισι μήνες μετά, οι ΗΠΑ αποτελούν τον νέο επίκεντρο της πανδημίας με χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου

Οι εξελίξεις τρέχουν. Τα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούν τις 80.000. Για πρώτη φορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούν εκείνα της Κίνας.

Παρασκευή 6 Μαρτίου

Ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία πολλαπλασιάζεται. Περισσότεροι από 230 Ιταλοί έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους και τα κρούσματα αυξάνονται περίπου κατά 1.200 την ημέρα. Τα σχολεία στη Ρώμη κλείνουν, οι αθλητικές δραστηριότητες αναβάλλονται, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προειδοποιεί ότι το σύστημα υγείας μπορεί να καταρρεύσει.

Τετάρτη 11 Μαρτίου

Τα κρούσματα στις ΗΠΑ ξεπερνούν τα 1.000 και περισσότεροι από 116.000 άνθρωποι έχουν νοσήσει παγκοσμίως. Οι αγορές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία καταρρέουν γρηγορότερα από την οικονομική κρίση του 2008. Ο ΠΟΥ ανακοινώνει το προφανές. Ο Covid-19 είναι πανδημία.

Πέμπτη 2 Απριλίου

Η καθημερινή ζωή έχει πλεόν παγώσει. Δεκάδες χώρες κηρύσσουν τον πόλεμο στον «αόρατο εχθρό» και επιβάλλουν lockdown. Το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins ανακοινώνει ότι τα κρούσματα του Covid-19 έσπασαν το φράγμα του ενός εκατομμυρίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.