«Δεν τους αναγκάσαμε να κάνουν πρωκτικό Covid τεστ»

Η Κίνα διέψευσε σήμερα ότι επέβαλε σε Αμερικανούς διπλωμάτες να υποβληθούν σε πρωκτικό τεστ Covid-19, ευελπιστώντας να εξουδετερώσει μια πρόσφατη πολεμική ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Το Πεκίνο, που κατάφερε εν πολλοίς να αναχαιτίσει τη μόλυνση στο έδαφός του, ξεκίνησε στις αρχές του έτους μια γενικευμένη χρήση των πρωκτικών τεστ, που θεωρούνται πιο αξιόπιστα από τις παραδοσιακές μεθόδους λήψης δειγμάτων από τη μύτη ή τον φάρυγγα, καθώς ο κορωνοϊός μπορεί να παραμένει περισσότερο στο πεπτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ Vice και Washington Post, υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υπηρετούν στην Κίνα διαμαρτυρήθηκαν ότι υποβλήθηκαν «κατά λάθος» σε πρωκτικό τεστ ανίχνευσης της Covid, αν και εξαιρούνται κατ΄αρχήν από αυτό.

Απαντώντας σε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

«Η Κίνα δεν απαίτησε ποτέ από Αμερικανούς διπλωμάτες να υποβληθούν σε λήψη πρωκτικών δειγμάτων», δήλωσε ο Ουάνγκ, που είναι πιο συνηθισμένος να ερωτάται για τη σινοαμερικανική αντιπαλότητα σε στρατηγικά θέματα ή στο πεδίο των δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η μέθοδος ανίχνευσης με πρωκτικό μάκτρο χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια μιας πρόσφατης περιορισμένης επιδημιολογικής αναζωπύρωσης στο Πεκίνο. Επιβλήθηκε επίσης σε ξένους ταξιδιώτες που τέθηκαν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους στην Κίνα.

Διπλωμάτης τρίτης χώρας δήλωσε στο AFP πως αρνήθηκε να υποβληθεί σε παρόμοιο τεστ αφού τέθηκε σε καραντίνα κατ΄οίκον κατά την επιστροφή του στη χώρα. Οι εν λόγω αξιωματούχοι δεν επέμειναν, είπε.

Οι συνήθεις μέθοδοι ανίχνευσης θα πρέπει να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται γενικότερα, καθώς το πρωκτικό τεστ είναι «λιγότερο πρακτικό», σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους που επικαλούνται μέσα ενημέρωσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.