Die Welt: Η μυστική συμφωνία Μέρκελ – Ρούτε με την Τουρκία για το προσφυγικό

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, κατά τις διαπραγματεύσεις για τη προσφυγική συμφωνία «είχαν δώσει στην Άγκυρα συγκεκριμένες υποσχέσεις, ότι η Ε.Ε. θα έπαιρνε 150.000 με 250.000 Σύρους πρόσφυγες κατευθείαν από την Τουρκία», γράφει η εφημερίδα Die Welt στο σημερινό της φύλλο.
«Η συμφωνία που έγινε ανάμεσα στη Μέρκελ, τον Νταβούτογλου και τον Ρούτε (σ.σ. η χώρα του οποίου προήδρευε τότε στην Ε.Ε.) παρουσιάστηκε την επόμενη μέρα στο Συμβούλιο Κορυφής αιφνιδιαστικά ως τουρκική πρόταση. Οι 28 ενέκριναν το τελικό ανακοινωθέν του Συμβουλίου υιοθετώντας τη συμφωνία για “ανθρωπιστικούς λόγους”» αναφέρει η εφημερίδα.
Όπως υποστηρίζει ωστόσο η Welt, «ο ακριβής αριθμός των προσφύγων δεν αναφέρθηκε στους υπολοίπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων». «Επρόκειτο για μια συμφωνία κυρίων (Gentlemen´s Agreement). Το επιβεβαιώνουν και αρκετοί που αναμείχθηκαν τότε στις διαπραγματεύσεις» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Οι πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η Welt βασίζονται σε βιβλίο του δημοσιογράφου της Welt Ρόμπιν Αλεξάντερ που κυκλοφορεί από σήμερα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.