Δομινίκα: Εικόνα γενικής καταστροφής από τον τυφώνα «Μαρία»

Εικόνα εκτεταμένης καταστροφής επικρατεί στη Δομινίκα, μικρή νησιωτική δημοκρατία στην Καραϊβική, μετά το πέρασμα του τυφώνα Μαρία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ρούζβελτ Σκέριτ.

«Χάσαμε ό,τι μπορεί να αγοραστεί με χρήματα», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ο τυφώνας ενισχύθηκε απότομα στην κατηγορία 5, που ορίζεται ως «πιθανά καταστροφική», πριν φθάσει στο νησί.

Ο κ. Σκέριτ είχε προχωρήσει νωρίτερα και σε άλλες αναρτήσεις, καθώς ακόμη και η στέγη του δικού του σπιτιού σαρώθηκε από τον τυφώνα, αναφέροντας ότι και ο ίδιος βρίσκεται «στο απόλυτο έλεος του “Μαρία”».

«Ο μεγαλύτερος φόβος μου για το πρωί είναι ότι θα ξυπνήσουμε με νέα για τραυματισμούς ανθρώπους και πιθανόν θανάτους ως αποτέλεσμα κατολισθήσεων από επίμονες βροχοπτώσεις», έγραψε, λίγο πριν διασωθεί και ο ίδιος από τις δυνάμεις έκτακτης ανάγκης της χώρας του.

Ο τυφώνας «Μαρία» κινείται στη διαδρομή της «Ίρμα», του τυφώνα ο οποίος έπληξε σοβαρά την ίδια περιοχή νωρίτερα μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ο τυφώνας έχει οδηγήσει σε ανέμους που κινούνται με ταχύτητα έως και 250 χιλιόμετρα την ώρα και υποβαθμίστηκε σε κατηγορίας 4 αφού πέρασε από την Δομινίκα.

Είναι πολύ πιθανό, ωστόσο, να ενισχυθεί εκ νέου κινούμενος προς το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Ο κ. Σκέριτ έκανε ακόμη έκκληση για διεθνή βοήθεια προς τη χώρα του.

Ο τυφώνας «Μαρία» κινείται αυτή τη στιγμή προς το γαλλικό νησί της Γουαδελούπης, όπου οι αρχές έχουν συμβουλεύσει τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο και να μην βγουν από εκεί για κανέναν λόγο, μέχρι να περάσει ο κίνδυνος.

Η Κοινοπολιτεία της Δομινίκας ή Ντομίνικα είναι ηφαιστειογενής νησιωτική χώρα στο έσχατο ανατολικό σημείο της Καραϊβικής προς τον Ατλαντικό Ωκεανό, μία των Μικρών Αντιλλών, μεταξύ των γαλλικών νήσων της Μαρτινίκας και της Γουαδελούπης. Πρωτεύουσα της Δομινίκας είναι η Ροζό.
Δεν πρέπει να συγχέεται με την Δομινικανή Δημοκρατία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.