Δύσκολο στοίχημα για την Κλίντον η προσέλκυση των υποστηρικτών του Σάντερς

Η πρώτη ημέρα των εργασιών του κεντρικού συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος στη Φιλαδέλφεια έκλεισε με την παρότρυνση του Μπέρνι Σάντερς προς τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν τη Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου.

Εμφανίστηκε ενωτικός έναντι της κοινής πολιτικής πρόκλησης που αντιπροσωπεύει ο Ντόναλντ Τραμπ. Το επίκεντρο της ομιλίας του ήταν προσανατολισμένο στους ψηφοφόρους του και στην ανάγκη που υπάρχει να ψηφίσουν Χίλαρι Κλίντον.

Πάντως, δεν είναι λίγοι οι υποστηρικτές του που απογοητεύτηκαν ακούγοντάς τον χθες το βράδυ να τους παροτρύνει να ψηφίσουν τη Χίλαρι Κλίντον προκειμένου να υλοποιηθεί μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του για την αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων.

Στη διάρκεια της πρώτης τοποθέτησής του οι εκλέκτορές του αντέδρασαν όταν τους ζήτησε ν’ αλλάξουν την επιλογή τους και να ψηφίσουν τη Χίλαρι. «Αδέρφια μου», τους είπε ο Σάντερς ενώ τον επευφημούσαν, «αυτός είναι ο πραγματικός κόσμος, μέσα στον οποίο ζούμε. Ο Τραμπ είναι ένας νταής δημαγωγός» Οι υποστηρικτές του απάντησαν: «το ίδιο και η Χίλαρι».

Καθώς μιλούσε ο Σάντερς προκλήθηκε συμπλοκή μεταξύ ενός δικού του υποστηρικτή κι ενός υποστηρικτή της Κλίντον, ενισχύοντας τα ερωτηματικά για την πολιτική ικανότητα της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ να κερδίσει τις ψήφους των υποστηρικτών του.

Η κεντρική πολιτική επιδίωξη του προεκλογικού επιτελείου της Κλίντον στη Φιλαδέλφεια είναι να ξεπεραστούν οι δύσκολες στιγμές της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον Σάντερς που έγιναν στη διάρκεια των προκριματικών κύκλων. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του, έχουν εξοργιστεί από τη δημοσιοποίηση μέσω WikiLeaks των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, στελεχών της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, που έδειχναν ότι η ηγεσία των Δημοκρατικών υποστήριζε καθαρά την προεδρική υποψηφιότητα της πρώην ΥΠΕΞ.

Στο γενικότερο κλίμα που δημιουργήθηκε, οι ψηφοφόροι του Σάντερς φαίνονταν να βρίσκονται παντού στο συνέδριο, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους της Κλίντον που είχαν μικρότερη παρουσία, παρά το γεγονός ότι η ίδια αναμένεται να λάβει την επίσημη προεδρική υποψηφιότητα του κόμματος.

Οι αριθμοί

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ της Κλίντον και του Τραμπ μειώνεται, η ίδια χρειάζεται τους ψηφοφόρους του Σάντερς περισσότερο από ποτέ.

Για πολλούς από τους υποστηρικτές του Σάντερς, η απόσταση που τους χωρίζει από την Κλίντον είναι πολιτικά αγεφύρωτη, καθώς τη βλέπουν ως άνθρωπο του πολιτικού συστήματος, που υποστηρίζεται από τις δωρεές των μεγάλων εταιρικών κοινοπραξιών. Γι’ αυτούς τους ψηφοφόρους, είναι η Κλίντον που τους έσπρωξε να ψηφίσουν τον Σάντερς για την εξαγγελία του να ελέγξει τη Wall Street, αλλά και να εξαλείψει τις ανισότητες που υπάρχουν στα εισοδήματα των εργαζομένων.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί ψηφοφόροι του Σάντερς, δεν την εμπιστεύονται. Σε δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos) που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου ποσοστό περίπου 15% των υποστηρικτών του Σάντερς δήλωνε ότι θα ψηφίσει τον Τραμπ, ενώ 19% δήλωνε ότι δε θα υποστηρίξει ούτε την Κλίντον, αλλά ούτε και τον Τραμπ.

Ο Σάντερς στους προκριματικούς κέρδισε τις πολιτείες του Κολοράντο, της Ιντιάνα, του Μίσιγκαν, αλλά και του Νιου Χάμσαϊρ, ενώ βρέθηκε κοντά στο να κερδίσει και την Αϊόβα. Οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι πολιτείες αυτές θα μπουν στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ κατά τις γενικές εκλογές. Από την άλλη μεριά, γίνεται ξεκάθαρο ότι η Χίλαρι Κλίντον θα χρειαστεί σημαντικό ποσοστό ψήφων από τους υποστηρικτές του Σάντερς στις παραπάνω πολιτείες, προκειμένου να επικρατήσει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.