Εκπληκτικά λίγα τα κρούσματα κορωνοϊού στο Μπέργκαμο: Ανοσία της αγέλης ή τήρηση μέτρων;

Με χιλιάδες νεκρούς στο πρώτο κύμα της πανδημίας στη Λομβαρδία, το μέγεθος της κρίσης του κορωνοϊού στο Μπέργκαμο παραμένει ασαφές. Ενώ όμως το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού σαρώνει την Ευρώπη, ο αριθμός των κρουσμάτων στο Μπέργκαμο είναι εκπληκτικά χαμηλός. Οι ειδικοί υποπτεύονται την ανοσία της αγέλης πίσω από αυτό.

Οι εικόνες από το Μπέργκαμο σόκαραν όλη την Ευρώπη. Η πόλη της βόρειας Ιταλίας έχει γίνει σύμβολο του τι συμβαίνει όταν ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και το σύστημα υγείας καταρρέει.

Σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων στο πρώην επίκεντρο του κορωνοϊού είναι μάλλον χαμηλός. Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano», η επαρχία του Μπέργκαμο είχε τη βραδύτερη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε ολόκληρη την περιοχή τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της εφημερίδας, ο αριθμός των λοιμώξεων στο Μπέργκαμο αυξήθηκε μόνο κατά 6,9% μεταξύ 2ης και 23ης Οκτωβρίου. Αντίθετα, στο Μιλάνο, 50 χιλιόμετρα μακριά, το οποίο επλήγη συγκριτικά ήπια από το πρώτο κύμα, σημειώθηκε αύξηση 60,7% την ίδια περίοδο. Η εφημερίδα υποψιάζεται ότι ο λόγος για αυτό είναι ότι στο Μπέργκαμο υπάρχει ήδη η λεγόμενη ανοσία αγέλης.

Εάν επιβεβαιωθεί η υπόθεση της εφημερίδας, το Μπέργκαμο θα έγραφε κορωνο-ιστορία για δεύτερη φορά: Θα μπορούσε να γίνει η πρώτη πόλη της ηπείρου στην οποία αποδεικνύεται η ύπαρξη της ανοσίας της αγέλης. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί κάτοικοι είναι απρόσβλητοι και ο ιός δεν μπορεί να εξαπλωθεί περαιτέρω. Σύμφωνα με ειδικούς, για να υπάρχει αυτή η συνέπεια, πρέπει τα δύο τρίτα περίπου του πληθυσμού να έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον ιό και να παρουσιάζουν την αντίστοιχη ανοσολογική αντίδραση.

O Λούκα Λορίνι, ο επικεφαλής του τμήματος ιατρικής έκτακτης ανάγκης στο νοσοκομείο Papa Giovanni του Μπέργκαμο, είπε στην εφημερίδα «Die Welt» ότι: «Τα αντισώματα προστατεύουν από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι στο Μπέργκαμο αρρωσταίνουν τώρα λιγότερο».

Σύμφωνα με έρευνες, 35% έως 40% των κατοίκων του Μπέργκαμο κατά μέσο όρο ήρθαν σε επαφή με τον κορωνοϊό την άνοιξη. Το γεγονός ότι έχουν μολυνθεί τώρα στην επαρχία Μπέργκαμο λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με αλλού θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη τουλάχιστον μερικής ανοσίας της αγέλης.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις για το φαινόμενο: ο φόβος και το τραύμα των ανθρώπων σε ιδιαίτερα πληγείσες πόλεις από τον κορωνοϊό την άνοιξη όπως είναι το Μπέργκαμο παραμένει μεγάλος και το τραύμα που προκλήθηκε από τις καταστροφικές συνέπειες είναι ακόμα βαθύ. Στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, επομένως, συμπεριφέρονται πολύ πιο προσεκτικά σε σχέση με τους πολίτες γειτονικών περιοχών.

Ο Λούκα Λορίνι εξετάζει και αυτό το ενδεχόμενο. Εκτός τούτου, ο γιατρός παραδέχεται ότι τα αντισώματα εξαφανίζονται έπειτα από μια μέχρι τώρα απροσδιόριστη χρονική περίοδο και ότι τότε δεν υπάρχει πλέον προστασία από μια νέα λοίμωξη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.