Ένα βήμα πριν την πλήρη ανακατάληψη της Μοσούλης ο ιρακινός στρατός

Ένα βήμα πριν την πλήρη ανακατάληψη της Μοσούλης βρίσκεται ο στρατός του Ιράκ και οι σύμμαχές του δυνάμεις, με τον ΟΗΕ να ανησυχεί ωστόσο για τη μοίρα των αμάχων στους τελευταίους θύλακες τους οποίους ελέγχει στην πόλη το Ισλαμικό Κράτος.

Η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, του τελευταίου μεγάλου προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, συνεχίζεται, με τις ιρακινές δυνάμεις να σημειώνουν προόδους στο δυτικό τμήμα της πόλης, όπου περίπου 200.000 άμαχοι βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η ιρακινή πολεμική αεροπορία έριξε και πάλι φυλλάδια πάνω από τη Μοσούλη καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις και τις συνοικίες που είναι στα χέρια των τζιχαντιστών, όμως ο ΟΗΕ ανησυχεί για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις μιας νέας μαζικής εξόδου τις επόμενες ημέρες.

«Οι άμαχοι βρίσκονται σήμερα πιθανόν σε μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη στιγμή της εκστρατείας στη Μοσούλη», δήλωσε η Λίζε Γκράντε, συντονίστρια της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για το Ιράκ.

Η ίδια εκτίμησε σε 180.000 με 200.000 τον αριθμό των αμάχων που βρίσκονται στις περιοχές οι οποίες είναι υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, με τους περισσότερους να βρίσκονται στην παλιά πόλη όπου οι συνθήκες ζωής είναι ολοένα και πιο δύσκολες.

«Γνωρίζουμε ότι τα φάρμακα είναι πολύ σπάνια, ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε πόσιμο νερό και ότι τα αποθέματα τροφίμων είναι περιορισμένα. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι οικογένειες που επιχειρούν να φύγουν από την πόλη γίνονται συχνά στόχος ελεύθερων σκοπευτών», εξήγησε η Γκράντε.

«Υπάρχει μια κλειστή ζώνη (σ.σ. η παλιά πόλη) η οποία δεν έχει ανεφοδιαστεί εδώ και μήνες, στην οποία οι άμαχοι είναι παγιδευμένοι και όπου οι μαχητές είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν ως το τέλος. Προσθέστε όλα αυτά και έχουμε μια κατάσταση πραγματικά απελπιστική», τόνισε.

Η έκκληση να φύγουν από τη Μοσούλη έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα συστάσεις που υιοθετούσε ο ιρακινός στρατός, που προέτρεπε τους αμάχους να παραμένουν στα σπίτια τους στη διάρκεια των μαχών, κυρίως προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των εκτοπισμένων και να αποφευχθούν οι εκτεταμένες καταστροφές.

Ο εκπρόσωπος της Κοινής Διοίκησης Επιχειρήσεων Γιαχία Ρασούλ εξήγησε αυτή την αλλαγή αναφερόμενος στη μεγάλη συγκέντρωση αμάχων «στις αρχαίες περιοχές» της δυτικής Μοσούλης, αναφερόμενος στην παλιά πόλη.

Υποστηριζόμενες από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν από τα μέσα Οκτωβρίου μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.