Ενισχυμένος ο στρατιωτικός ρόλος της Γερμανίας

Η Γερμανία θέλει να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη νέα Λευκή Βίβλο του γερμανικού υπουργείου Αμύνης «ο ορίζοντας της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την πολιτική για την ασφάλεια είναι παγκόσμιος». Ο γερμανικός στρατός θα συμμετέχει σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι στο παρελθόν σε αποστολές του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και είναι έτοιμος να αναλάβει σε αυτά τα πλαίσια ηγετική ευθύνη, είπε κατά την παρουσίαση της Βίβλου η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Βίβλος επιβεβαιώνει τη στάση που τηρεί εδώ και καιρό η γερμανική κυβέρνηση, δηλαδή τη συμμετοχή σε συμμαχίες κρατών κατά περίπτωση, οι οποίες δεν καλύπτονται από αποφάσεις διεθνών οργανισμών, όπως για παράδειγμα στο Ιράκ και στη Συρία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Πάντως, για να είναι σε θέση ο γερμανικός στρατός να αναλάβει τις νέες υποχρεώσεις του, η γερμανική κυβέρνηση εκφράζει την πρόθεση να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 1,2% του ΑΕΠ.

Άνοιγμα του γερμανικού στρατού για πολίτες της ΕΕ;

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του στρατού στο εσωτερικό της χώρας, δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα. Η κυβέρνηση ερμηνεύει όμως πως τα σχετικά άρθρα που αφορούν τη συμμετοχή στρατιωτών σε εξαιρετικές περιπτώσεις (φυσικές καταστροφές, σοβαρά ατυχήματα) ισχύουν και στην περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης. Όπως και στο θέμα των καταστροφών ο στρατός θα μπορεί να συμβάλει στη διάσωση και μεταφορά άμαχου πληθυσμού.

Ένα τρίτο αξιοπρόσεχτο σημείο την νέας Λευκής Βίβλου είναι η απόφαση για άνοιγμα του γερμανικού στρατού για πολίτες της ΕΕ. Το μέτρο αυτό απορρίπτει ο Σύνδεσμος του Ομοσπονδιακού Στρατού στον οποίο είναι οργανωμένα 200.000 νυν και πρώην στελέχη του στρατού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αντρέ Βίστνερ η γερμανική υπηκοότητα αποτελεί «στοιχειώδη» προϋπόθεση για την ένταξη στον στρατό, λόγω της «ιδιαίτερης σχέσης οφειλόμενης πίστης μεταξύ κράτους και στρατιώτη».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.