Έρευνα των βρετανικών αρχών σε HSBC και Standard Chartered

Το ενδεχόμενο εμπλοκής των βρετανικών τραπεζών HSBC και Standard Chartered σε υπόθεση διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος στη Νότια Αφρική εξετάζουν οι αρμόδιες για την εποπτεία του χρηματοοικονομικού συστήματος αρχές της Βρετανίας, καθώς και το Γραφείο για την καταπολέμηση της Μεγάλης Απάτης (SFO).

Αιτία της έρευνας είναι καταγγελία του λόρδου Πίτερ Χέιν ότι οι συγκεκριμένες τράπεζες «ίσως μπλέχτηκαν ακουσίως σε διαδικασία ξεπλύματος χρήματος».

Από το βήμα της Βουλής των Λόρδων ο Χέινς είπε ότι οι δύο τράπεζες ίσως έχουν διακινήσει παράνομα κεφάλαια άνω των 400 εκατ. στερλινών (445 εκατ. ευρώ). Οι υποψίες του εκλεγμένου με το Εργατικό Κόμμα λόρδου εστιάζονται στις σχέσεις του νοτιοαφρικανού προέδρου Τζέικομπ Ζούμα με μια πλούσια οικογένεια επιχειρηματιών, την οικογένεια Γκούπτας.

Επικαλούμενος επιστολή που έλαβε από κάποιον με γνώση της υπόθεσης, τον οποίο όμως δεν κατονόμασε, ο λόρδος δήλωσε στο BBC ότι έχει καταγεγραμμένα στοιχεία που εμπλέκουν εκτός από τις δύο τράπεζες και 27 φυσικά πρόσωπα με την απάτη.

Ο εκπρόσωπος του BBC στο Γιοχάνεσμπουργκ Άντριου Χάρντινγκ μεταδίδει ότι η επιστολή του λόρδου Χέιν αποκαλύπτει «μια νέα πτυχή ενός γιγαντιαίου σκανδάλου που συγκλονίζει το Νοτιοαφρικανικό κράτος και βλάπτει τη φήμη ενός αριθμού επιχειρήσεων με διεθνή παρουσία».

Οι υποψίες αφορούν πιθανή εξαγορά της υποστήριξης της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης από την οικογένεια Γκούπτας προκειμένου να αποκτήσει μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν.

Ο πρόεδρος Ζούμα και η οικογένεια Γκούπτας υποστηρίζουν ότι οι φήμες και τα δημοσιεύματα έχουν πολιτικά κίνητρα και ότι «η όλη υπόθεση μοιάζει με κυνήγι μαγισσών».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.