Ερντογάν: Δεν θα αφήσουμε τους τζιχαντιστές να φύγουν από τη Συρία

Μία προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες της Δύσης, αν μη τι άλλο όσον αφορά την αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους, επιχείρησε ο Τούρκος προέδρος Ταγίπ Ερντογάν σε άρθρο του στη «Wall Street Journal», υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία θα εμποδίσει τους τζιχαντιστές να φύγουν από τη βορειοανατολική Συρία» και επικρίνοντας τις δυτικές χώρες που απέτυχαν να σταματήσουν τη ροή ξένων μαχητών το 2014 και το 2015.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης και τις διεθνείς οργανώσεις για την αποκατάσταση των γυναικών και των παιδιών ξένων τρομοκρατών μαχητών», αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι δυτικές χώρες εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή τους φόβους μίας ενδεχόμενης φυγής των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία είναι ο στόχος της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα.

Την Κυριακή, οι κουρδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι δραπέτευσαν τουλάχιστον 750 άνθρωποι που φέρονται να συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος από στρατόπεδο στη βόρεια Συρία, εν μέσω βομβαρδισμών κατά την πέπτη ημέρα της τουρκικής επιχείρησης.

Η Άγκυρα ωστόσο κατηγόρησε χθες τις τις κουρδικές δυνάμεις ότι άφησαν εσκεμμένα να διαφύγουν μέλη του Ισλαμικού Κράτους τα οποία κρατούσαν στη βορειοανατολική Συρία για να «σπείρουν το χάος» στην περιοχή αυτή.

Στο άρθρο του, ο Ερντογάν επικρίνει επίσης τις δυτικές χώρες οι οποίες «δίνουν σήμερα μαθήματα στην Τουρκία για τις αρετές της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους αφού απέτυχαν να σταματήσουν τη ροή ξένων μαχητών το 2014 και το 2015».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε σαν παράδειγμα πως ο υπήκοος μιας ευρωπαϊκής χώρας, την οποία δεν κατονόμασε, είχε φθάσει το 2014 στην Κωνσταντινούπολη «με πυρομαχικά μέσα στην αποσκευή που είχε παραδώσει».

Ο Ερντογάν καταφέρθηκε επίσης εναντίον της Γαλλίας επειδή ανέστειλε την πώληση στην Τουρκία όπλων που μπορεί να χρησιμοποιούνταν στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία.

«Η Γαλλία μπλόκαρε την πώληση όπλων στην Τουρκία, όμως γιατί είχε αγνοήσει τις επανειλημμένες ειδοποιήσεις μας για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις;» στο έδαφός της, πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επικρίνει έντονα την τουρκική επίθεση, επέμεινε χθες σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην «απόλυτη ανάγκη να εμποδιστεί μια ανάδυση» του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανακοινώθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.