Ερντογάν: Με το «ναι» στο δημοψήφισμα απαντάμε στη φασιστική Ευρώπη

Το «ναι» στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του πολιτεύματος της Τουρκίας από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία είναι η καλύτερη απάντηση στη «φασιστική και κτηνώδη Ευρώπη», τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε προδημοψηφισματική συγκέντρωση στην Άγκυρα.

«Αυτή η Ευρώπη, όπως πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι μια ρατσιστική, φασιστική, κτηνώδης Ευρώπη. Μια αντιισλαμική και αντιτουρκική Ευρώπη», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, που έχει ανοίξει λεκτικό πόλεμο με τις ευρωπαϊκές καγκελαρίες.

«Δώστε τέτοια απάντηση, που όσοι μας παρακολουθούν, όσοι μας βλέπουν από μακριά, οι πολίτες μας, όλη η Ευρώπη, να το ακούσουν», είπε στους υποστηρικτές του.

Με βάση τις συνταγματικές αλλαγές, η θέση του πρωθυπουργού καταργείται, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα είναι ταυτόχρονα αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης (όπως στις ΗΠΑ) και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, εάν εκλεγεί στις πρώτες προεδρικές εκλογές με το νέο σύστημα το 2019, θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία (μέσω επανεκλογής το 2024 για δεύτερη πενταετή θητεία) έως το 2029.

Η τουρκική κυβέρνηση κάνει λόγο για αναγκαία συνταγματική αλλαγή που θα εξασφαλίσει κυβερνητική σταθερότητα, ενώ η αντιπολίτευση μιλά για κίνδυνο ενός ανδρός αρχής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.