Ερντογάν: Στο πλευρό των τρομοκρατών όλη η Δύση

Οι χώρες της Δύσης «τάσσονται στο πλευρό των τρομοκρατών» έναντι της Τουρκίας, επικρίνοντας την Άγκυρα για την επιχείρησή της κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, υποστήριξε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μπορείτε να το πιστέψετε; Όλη η Δύση τάσσεται στο πλευρό των τρομοκρατών και μας επιτίθενται όλοι μαζί. Ανάμεσά τους οι χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Όλοι τους» κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε φόρουμ του τηλεοπτικού δικτύου TRT World, στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου την επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας το Λαού (YPG), μια οργάνωση την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική», όμως στήριξε τις δυτικές χώρες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Την επιχείρηση αυτή, η οποία ανεστάλη την Πέμπτη για 120 ώρες έπειτα από εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, έχει επικρίνει έντονα η διεθνής κοινότητα.

«Νόμιζα ότι είστε κατά της τρομοκρατίας. Πότε αρχίσατε να ενεργείτε σε συνεργασία με τους τρομοκράτες;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος. «Οι YPG έχουν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και δεν έχω ενημερωθεί» ειρωνεύτηκε.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, η επιχείρηση εναντίον των YPG έχει στόχο τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα τουρκικά σύνορα από τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι μαχητές.

Την περασμένη Πέμπτη ο Ερντογάν κι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία προβλέπει την αναστολή των συγκρούσεων για «120 ώρες», δηλαδή έως αύριο, Τρίτη, το βράδυ, προκειμένου να μπορέσουν οι κουρδικές δυνάμεις να αποσυρθούν από τις θέσεις τους εντός της τουρκικής «ζώνης ασφαλείας».

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως θα λάβει όλα τα «απαραίτητα» περαιτέρω μέτρα στη βορειοανατολική Συρία, μετά τη συνάντηση που θα έχει αύριο, Τρίτη, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.