Έτιγκερ: Η Βρετανία θα χάσει το rebate, ακόμη και εάν μείνει στην Ε.Ε.

Μήνυμα στο Λονδίνο πως η Βρετανία θα χάσει το περίφημο rebate (επιστροφή βρετανικών εισφορών στον κοινοτικό προϋπολογισμό), που είχε πετύχει η Μάργκαρετ Θάτσερ, ακόμη και εάν τελικά εγκαταλείψει τα σχέδια για Brexit στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ένωσης, Γκίντερ Έτινγκερ, είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζω πως ακόμη και στην ευχάριστη, αλλά απίθανη περίπτωση που οι Βρετανοί θελήσουν τελικά να μείνουν… τότε με βάση το πλαίσιο του προϋπολογισμού θα επιμείνω στη σταδιακή κατάργηση του rebate». Πρόσθεσε δε ότι «στην οικογένεια των 27 τα rebates δεν είναι πλέον κατάλληλα».

Μέσω της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες η Βρετανία μπορούσε να ανακτήσει περίπου το ήμισυ των συνεισφορών της στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ο πρώην πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε πετύχει να διατηρήσει το rebate, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να πουν οι Βρετανοί ναι στην παραμονή στην κοινότητα.

Η Βρετανία θα γίνει έτσι τον ερχόμενο Μάρτιο το πρώτο κράτος- μέλος, που αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ερώτημα είναι εάν η έξοδος θα είναι στη βάση μίας συμφωνίας με τους 27, που θα ρυθμίζει εμπορικές και άλλες σχέσεις ή θα έχουμε no deal και «άτακτη έξοδο» με αναταράξεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.