Ευρωκοινοβούλιο: Κοντά σε συμφωνία για «φρένο» στην κινεζική επέλαση

Κοντά σε συμφωνία επί ενός σχεδίου, που θα ενισχύει τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον έλεγχο των ξένων επενδύσεων, βρίσκονται τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αν και η σχετική πρόταση αφορά τις επενδύσεις επιχειρήσεων από κάθε τρίτη χώρα σε στρατηγικούς σημασίας τομείς, στόχο της έχει ουσιαστικά την Κίνα, η οποία έχει κάνει κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία της στη γηραιά ήπειρο, ελέγχοντας βασικές αποδομές και αποκτώντας μερίδιο σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Η Επιτροπή Εξωτερικού Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου έχει μελετήσει περί τις 450 τροποποιήσεις σε νομοθετική πρόταση, που παρουσίασε πέρυσι η Κομισιόν με στόχο να βάλει «φρένο» στην κινεζική επέλαση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters η Επιτροπή βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση του δικού της σχεδίου, το οποίο και θα τεθεί πιθανότατα σε ψηφοφορία την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters το τελικό σχέδιο της Επιτροπής θα είναι πιο ισχυρό από εκείνο της Κομισιόν σε διάφορες πτυχές: Επεκτείνει τη γκάμα των κλάδων, που θα μπορούν να τεθούν στο μικροσκόπιο της Κομισιόν, ενώ θα υποχρεώνει τον εκτελεστικό βραχίονα της Ε.Ε. να μπλοκάρει ύποπτες επενδύσεις, αντί απλώς να του δίνει την επιλογή να το πράξει. Ουσιαστικά προσφέρει έναν ευρύτερο ορισμό των «καθοριστικής σημασίας» υποδομών και τεχνολογιών, ώστε να συμπεριληφθούν οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας, των μέσων ενημέρωσης και των εκλογικών υποδομών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.