Εξελίξεις στο Κυπριακό και ερωτηματικά για την πολυμερή

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το χθεσινό δείπνο, στην ουδέτερη ζώνη στη Λευκωσία, του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με πρωτοβουλία του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Η είδηση από το χθεσινό δείπνο στη Λευκωσία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και διεξαγωγή πολυμερούς στις 12 Ιανουαρίου προκαλεί ερωτήματα για πώς από το ναυάγιο στο Μοντ Πελεράν φτάσαμε μέσα σε λίγες ημέρες στη χθεσινή απόφαση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του naftemporiki.gr οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τον διεθνή παράγοντα στα εμπλεκόμενα μέρη μετά την αποτυχία στο Ελβετικό θέρετρο ήταν και συνεχίζουν να είναι ασφυκτικές.

Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες με την Άγκελα Μέρκελ, η οποία αμέσως μετά είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν. Την Κυριακή φτάνει στην Ελλάδα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ και τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον κ. Κοτζιά. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συναντηθεί σήμερα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ Άιντα ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και αμέσως μετά θα μεταβεί στην Άγκυρα.

Την ίδια ώρα και όπως γνωστοποίησε το πρωί ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης (θα απευθυνθεί απόψε στις 20:00 στον κυπριακό λαό με τηλεοπτικό του μήνυμα, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό) είχε το πρωί σήμερα μακρά τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες (οι πληροφορίες λένε την προσεχή Τρίτη) στην Αθήνα για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο χθεσινό δείπνο, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι η διαδικασία για το Κυπριακό συνεχίζει από εκεί που έμεινε στο Μοντ Πελεράν.

Ανέφερε πως στο μεταξύ θα εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις (από Δευτέρα) μεταξύ των δυο διαπραγματευτών ούτως ώστε να επιλυθούν τα υπόλοιπα ζητήματα ει δυνατόν μέχρι τις 9 Ιανουαρίου. Πρόσθεσε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι θα συζητηθούν και τα έξι κεφάλαια ανάμεσα στις δυο πλευρές μέχρι τις 12 Ιανουαρίου όταν και θα συγκληθεί η πολυμερής διάσκεψη.

Σε ερώτηση για την πολυμερή διάσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν διεθνείς συνθήκες χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για να προσθέσει πως η Συνθήκη Εγγυήσεων είναι διεθνής συνθήκη και η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Η επισήμανση αυτή του κ. Παπαδόπουλου προφανώς και έχει τη σημασία της αφού η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει ευθαρσώς ότι στην πολυμερή θα συζητήσει και για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων κάτι που η Αθήνα έχει αποκλείσει επιμένοντας ότι τα θέματα αυτά πρέπει να λυθούν πριν τη διεξαγωγή πολυμερούς.

Προς επίρρωση των παραπάνω, με σημερινή δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, σημειώνει πως «η Ελλάδα, σε σταθερό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά, ώστε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα» και «Σε αυτή τη βάση θα εντείνει τις διπλωματικές ενέργειες, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταστεί εφικτή η σύγκλιση και στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο οποίο εμπλέκεται και για το οποίο έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφείς τις θέσεις της».

Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος καταλήγει με νόημα πως «μόνο επί τη βάσει αυτής της συνεννόησης, στο πλαίσιο και διμερών ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων, μπορεί να πραγματοποιηθεί πολυμερής Διάσκεψη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις Αποφάσεις του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αφήνοντας ορθάνοιχτη την πόρτα αν δεν επιτευχθεί συμφωνία πριν την πολυμερή η Αθήνα να επανεξετάσει τη στάση της.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.