Φιλιππίνες: Δικηγόρος προσέφυγε στη Χάγη κατά του Ντουτέρτε

Δικηγόρος από τις Φιλιππίνες προσέφυγε, ως ιδιώτης, στην εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, κατηγορώντας τον πρόεδρο της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας του ότι ευθύνονται για τον θάνατο περισσότερων από 8.000 ανθρώπων, στον «πόλεμο» που έχει κηρύξει ο επικεφαλής του κράτους κατά των ναρκωτικών.

Ο δικηγόρος Τζούντε Σάμπιο υποστηρίζει ότι ο Ρ. Ντουτέρτε διέπραξε «συνεχώς και κατ’ επανάληψη εξωδικαστικές σφαγές ή εκτελέσεις που συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τόσο την εποχή που ήταν δήμαρχος της πόλης Νταβάο, όσο και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου των Φιλιππίνων. Κατά τη θητεία του, οι δολοφονίες υπόπτων για ναρκωτικά και άλλων εγκληματιών έχουν μετατραπεί στην «βέλτιστη πρακτική», ισχυρίζεται ο δικηγόρος.

Ο Τζ. Σάμπιο είναι συνήγορος του Έντγκαρ Ματομπάτο, μετανοημένου εκτελεστή που είχε καταθέσει στη Γερουσία των Φιλιππίνων ότι μετείχε στην ομάδα κρούσης που δρούσε κατ’ εντολή του Ρ. Ντουτέρτε.

Ο τελευταίος εξελέγη πρόεδρος τον Μάιο, υποσχόμενος ότι θα εξαλείψει μέσα σε ένα εξάμηνο το εμπόριο ναρκωτικών, εξολοθρεύοντας χιλιάδες εμπόρους του «λευκού θανάτου».

Ο Σάμπιο κάνει λόγο για 1.400 νεκρούς στο Νταβάο και για περισσότερους από 7.000 στο πλαίσιο της αιματηρής εκστρατείας για την πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.