Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

«Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πενυματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών», πρόσθεσε.

Υπέρ της άρσης της πατέντας στα εμβόλια ο Μπάιντεν
Χθες ο Τζο Μπάιντεν σε μία μείζονος σημασίας στρατηγική κίνηση που δύναται να έχει τεράστιες προεκτάσεις στήριξε επίσημα την απελευθέρωση της πατέντας για τα εμβόλια για την Covid-19.

Παρά την έντονη διαμάχη στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών και τις πιέσεις των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών, ο Τζο Μπάιντεν ρίχνει το «ειδικό βάρος» των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου υπέρ της κατάργησης της πατέντας.

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας, από την επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την Εμπορική Πολιτική, Κάθριν Τάι.

«Αυτοί οι εξαιρετικά κρίσιμοι καιροί και περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την απελευθέρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια Covid-19 για να συνδράμουμε στον τερματισμό της πανδημίας, και θα συμμετάσχουμε ενεργά στις διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου [ΠΟΕ] προς υλοποίηση αυτού» αναφέρει η Κάθριν Τάι σε ανάρτησή της στο Twitter.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.