Ποινή φυλάκισης 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών, καθώς και απαγόρευση κάθε πολιτικής δραστηριότητας, επιβλήθηκαν στο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος κατηγορούνταν για εξύβριση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.
Μετά την ακύρωση εκλογών για Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης στις 31 Μαρτίου 2019 από Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, ο Εκρέμ Ιμαμογλου επανεξελέγη στις 23 Ιουνίου 2019.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στη συνέχεια κατηγόρησε τον Ιμάμογλου, χωρίς να τον κατονομάζει, τον Οκτώβριο του 2019. «Το λέω στον ηλίθιο που πήγε στην Ευρώπη και κατηγόρησε την Τουρκία. Θα σε κάνει να πληρώσεις γι’ αυτό το τουρκικό έθνος», ανέφερε.
Στη συνέχεια ο Ιμάμογλου είπε «αυτοί που ακύρωσαν τις εκλογές είναι ηλίθιοι». Αμέσως το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο κινήθηκε εναντίον του Ιμάμογλου.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που βρισκόταν στο Βερολίνο για επίσκεψη, μόλις έμαθε την απόφαση του δικαστηρίου αποφάσισε να επιστρέψει με ειδική πτήση στην Κωνσταντινούπολη.


































