Γαλλία: Δεν θα ασκηθεί δίωξη κατά του υπουργού Ρισάρ Φεράν

Οι εισαγγελικές αρχές της Βρέστης δεν διαπίστωσαν κάποια παραβίαση της νομοθεσίας στην υπόθεση που αποκαλύφθηκε την Τετάρτη από τη σατιρική εφημερίδα Canard Enchaine για κατασκευαστική εταιρεία που ανήκε στη σύντροφο του υπουργού Εδαφικής Συνοχής Ρισάρ Φεράν και ως εκ τούτου δεν θα ανοίξουν έρευνα για το θέμα.

Σε ανακοίνωσή του, ο εισαγγελέας Ερίκ Ματέ ανέφερε ότι εξέτασε τις νομικές πλευρές της υπόθεσης για να καθορίσει αν θα πρέπει να διατάξει έρευνα για το θέμα. Κατέληξε όμως στο συμπέρασμα ότι «κανένα από τα γεγονότα που αναφέρονται» στο δημοσίευμα δεν συνιστά ποινικό αδίκημα που να δικαιολογεί την έναρξη προκαταρκτικής εξέτασης.

Η εφημερίδα, στο φύλλο της Τετάρτης, φιλοξένησε ένα άρθρο με τον τίτλο «Η συμβολή του Ρισάρ Φεράν στην ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής». Το άρθρο εξιστορούσε πώς το 2011 ο ασφαλιστικός οργανισμός Mutuelles de Bretagne, του οποίου γενικός διευθυντής ήταν την εποχή εκείνη ο Φεράν, αναζητούσε να νοικιάσει έναν χώρο στη Βρέστη για να ιδρύσει ένα κέντρο περίθαλψης. Μεταξύ τριών προτάσεων ο οργανισμός επέλεξε εκείνη που υποβλήθηκε από την κατασκευαστική εταιρεία της συντρόφου του Φεράν.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Ρισάρ Φεράν, λέγοντας ότι θα τον κρίνουν οι ψηφοφόροι, καθώς είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στην περιφέρεια του Φινιστέρ. «Δεν υπάρχει κάποια δικαστική διαδικασία σε εξέλιξη, κατά συνέπεια δεν υπάρχει υπόθεση, παρά μόνο μια συζήτηση. Αυτή η συζήτηση είναι πολιτική και θα επιλυθεί από ακείνους που είναι οι πλέον αρμόδιοι, οι ψηφοφόροι και οι Γάλλοι πολίτες», τόνισε.

Ο Ρισάρ Φεράν ανήκε στο κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα μέχρι και το 2017, ενώ από το 2016 είχε αναλάβει σημαίνοντα ρόλο στο κεντρώο κίνημα του νυν προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Αποχώρησε επισήμως από τους Σοσιαλιστές λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου – Μαΐου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.