Γαλλία: Ορίζει πρωθυπουργό ο Μακρόν

Τον πρωθυπουργό της κυβέρνησής του θα ορίσει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με τον 46χρονο Εντουάρ Φιλίπ, να εμφανίζεται ως φαβορί για τον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο 39χρονος Μακρόν που ανέλαβε χθες επίσημα τα καθήκοντά του θα ανακοινώσει το όνομα του προσώπου που επέλεξε για να ηγηθεί της κυβέρνησής του πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο.

Το όνομα του Εντουάρ Φιλίπ, βουλευτή και δημάρχου της Χάβρης που προέρχεται από το κόμμα Les Republicains και θεωρείται άνθρωπος του περιβάλλοντος του Αλέν Ζιπέ, κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο ως η πιθανότερη επιλογή για τη θέση του πρωθυπουργού.

Η επιλογή του πρωθυπουργού, ο οποίος θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνησης εντός των προσεχών 48 ωρών, είναι κρίσιμη για τον νεαρό πρόεδρο, εν όψει και των βουλευτικών εκλογών στις 11 και 18 Ιουνίου.

Ο διορισμός πρωθυπουργού που θα προέρχεται από την γαλλική δεξιά θα μπορούσε να ωθήσει ορισμένα μέλη του κόμματος Les Republicains να θέσουν υποψηφιότητα με την προεδρική πλειοψηφία.

Το χρονικό όριο για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι στις 19 Μαΐου, αλλά το κίνημα La Republique en Marche! του Εμανουέλ Μακρόν θα ανακοινώσει το σύνολο των υποψηφίων του για τις βουλευτικές εκλογές μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα των πρώτων 428 ονομάτων.

Στο Ματινιόν, το επιτελείο του Μπερνάρ Καζνέβ έχει κάνει τις προετοιμασίες ώστε η μεταβίβαση των εξουσιών να μπορεί να γίνει εντός της σημερινής ημέρας, δήλωσε πηγή της ομάδας του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Πρώτο ταξίδι στο Βερολίνο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα αναχωρήσει στη συνέχεια για το Βερολίνο, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό. «Ο κόσμος και η Ευρώπη έχουν σήμερα περισσότερο από ποτέ ανάγκη από την Γαλλία», ανέφερε χθες στην ομιλία του κατά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων.

«Έχουμε ανάγκη από μία Ευρώπη περισσότερο αποτελεσματική, περισσότερο δημοκρατική, περισσότερο πολιτική διότι είναι το εργαλείο της ισχύος και της κυριαρχίας μας. Θα εργασθώ γι΄αυτό», δεσμεύθηκε ο Μακρόν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Γάλλου προέδρου, έπειτα από τη συνάντηση που θα έχουν και τη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει.

Χθες ο Εμανουέλ Μακρόν αφιέρωσε τις πρώτες ώρες της προεδρικής του θητείας σε μία συμβολική επίσκεψη στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Κλαμάρ, κοντά στο Παρίσι, για να βρεθεί στο πλευρό βαριά τραυματισμένων στην μάχη Γάλλων στρατιωτών.

Μετά το Βερολίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί αποστολές των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό, όπως υποσχέθηκε πριν από την εκλογή του.

Στην πρώτη του ομιλία χθες, ο πρόεδρος της Γαλλίας επεσήμανε τον «τεράστιο ρόλο» της Γαλλίας, η οποία, όπως είπε, «οφείλει να διορθώσει τις υπερβάσεις της πορείας του κόσμου και να φροντίσει για την ελευθερία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.