Για καμπάνια υπέρ Brexit είχε επιλεγεί η εταιρεία που υπέκλεψε δεδομένα του Facebook

Ο Άρον Μπανκς, χορηγός του UKIP επί ηγεσίας Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος διεξήγαγε εκστρατεία υπέρ του Brexit, δήλωσε ότι η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica, που κατηγορείται για υποκλοπή στοιχείων δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του facebook, ήταν μία από τις εταιρίες που είχαν επιλεγεί για να δουλέψουν για την εκστρατεία Leave.eu πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016.

Ωστόσο τελικώς δεν έκανε οποιαδήποτε δουλειά – επί πληρωμή ή άλλη – για την εκστρατεία.

Η εταιρεία κατηγορείται ότι παρείχε τα υποκλαπέντα από το facebook στοιχεία στην προεκλογική εκστρατεία του νυν προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο ακροδεξιός πρώην σύμβουλος του τελευταίου και πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον.

«Είχαμε δοσοληψίες με την Cambridge Analytica – υπέβαλε προσφορά που συμπεριλαμβανόταν στο έγγραφο που υποβλήθηκε στην εκλογική επιτροπή», είπε ο κ. Μπανκς στο πρακτορείο Reuters.

Καθώς η Leave.eu δεν επελέγη ως η επίσημη εκστρατεία για την αποχώρηση από την Ε.Ε. και λόγω των ανησυχιών για το γραφείο συμβούλων με έδρα το Λονδίνο, δεν έγινε καμία δουλειά με την Cambridge Analytica, είπε.

«Βεβαίως, δεν επιλεγήκαμε και ως εκ τούτου δεν προχωρήσαμε», δήλωσε τηλεφωνικώς. «Είχαμε πολλές συνομιλίες μαζί τους αλλά δεν κάναμε οποιαδήποτε δουλειά επί πληρωμή ή άλλη».

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του δεξιού αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) για 23 χρόνια (1993-2016), με στρατηγική συμβολή στην επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, θεωρείται πρόσωπο ενδιαφέροντος από τις αμερικανικές αρχές στην έρευνα για ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, επίσης το 2016. Ο Ν. Φάρατζ είχε λάβει ενεργά μέρος στην καμπάνια για την εκλογή του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πολιτικός, τότε υποψήφιος πρόεδρος, είχε λάβει θέση υπέρ της εξόδου του Ην. Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.