Για πρώτη φορά περισσότερα τα κρούσματα εκτός Κίνας – Ο κοροναϊός και στη Λ. Αμερική

Ο κοροναϊός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε χώρες ανά τον κόσμο. Για πρώτη φορά, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων COVID-19 εκτός Κίνας είναι μεγαλύτερος από ό,τι τα κρούσματα εντός της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η επιδημία χτύπησε και την πόρτα της Λατινικής Αμερικής, με το πρώτο κρούσμα στη Βραζιλία.

Εκτός Κίνας, αναφέρθηκαν σήμερα 2.790 νέα κρούσματα σε 37 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων θανάτων, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιεσούς. «Η ξαφνική αύξηση των περιστατικών στην Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα προκαλεί έντονες ανησυχίες», δήλωσε ο κ. Τέντρος. Προς το παρόν, ο ΠΟΥ δεν έχει χαρακτηρίσει την εξάπλωση του κοροναϊού ως πανδημία, εξέφρασε όμως ανησυχίες για το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι για πρώτη φορά μεγαλύτερος από τα κρούσματα εντός Κίνας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανέφερε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στη Λατινική Αμερική, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της χώρας. Πρόκειται για έναν 61χρονο που νοσηλεύεται σε κλινική του Σάο Πάολο και είχε επισκεφθεί την Ιταλία. Η διάγνωση έρχεται στη διάρκεια του περίφημων καρναβαλικών εκδηλώσεων και έντονης εσωτερικής ταξιδιωτικής δραστηριότητας, καθώς εκατομμύρια καρναβαλιστές συρρέουν σε μεγάλες πόλεις της χώρας για το καρναβάλι.

Οι αρχές της Βραζιλίας παρακολουθούν 20 ύποπτα περιστατικά στη χώρα.

Στην Ευρώπη, σε έξαρση ο κοροναϊός στην Ιταλια, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει τριπλασιασθεί μέσα σε δύο ημέρες, φθάνοντας τα 374 από 124 τη Δεύτερα, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Υγείας και τον ΠΟΥ. Οι θάνατοι στην Ιταλιά φθάνουν τους 12. Το πρώτο κρούσμα επιβεβαίωσε και η Βόρεια Μακεδονία, μια γυναίκα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

«Η ασθενής βρέθηκε θετική στον κοροναϊό… Είναι η πρώτη ασθενής στη Βόρεια Μακεδονία που βρίσκεται θετική σε αυτόν τον παθογόνο παράγοντα», είπε ο Βένκο Φιλίπτσε. Η γυναίκα, η οποία ζήτησε ιατρική βοήθεια νωρίς το πρωί σήμερα, επέστρεψε οδικώς στη Βόρεια Μακεδονία από την Ιταλία, με ένα βανάκι. Όλοι οι άλλοι επιβάτες του οχήματος υποβάλλονται επίσης σε εξετάσεις.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα. Πρόκειται για μια γυναίκα που επέστρεψε από προσκυνηματικό ταξίδι στο Ιράν και έχει τεθεί ήδη σε καραντίνα. Η γυναίκα αυτή έφτασε στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα, με την ίδια πτήση με την οποία ταξίδεψε και ο πρώτος ασθενής που εμφάνισε συμπτώματα τη Δευτέρα και βρίσκεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο της Βηρυτού.

Tα κρούσματα παγκοσμίως υπερβαίνουν τα 80.000, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογσιμό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.