Γιατί ο Τζόνσον είπε «όχι» στη διάσωση της Thomas Cook

Ψυχραιμία συνέστησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου

O Bρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε αίτημα για ένα κρατικό σχέδιο διάσωσης ύψους 150 εκατ. λιρών από την Thomas Cook, αλλά αποφάσισε να πει «όχι».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση του για τη Νέα Υόρκη ο κ. Τζόνσον εξήγησε πως δεν ήταν δυνατόν η κυβέρνηση να προσφέρει σανίδα σωτηρίας λόγω του «ηθικού κινδύνου», που μία τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε. Εάν έσπευσε στη σωτηρία της Thomas Cook τότε και άλλες επιχειρήσεις, που θα βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας θα ζητούσαν από την κυβέρνηση να πράξει το ίδιο με τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τη διοίκηση της εταιρείας τονίζοντας πως τα στελέχη μεγάλων τουριστικών εταιρειών θα πρέπει να λογοδοτούν όταν μένουν στον αέρα τόσοι ταξιδιώτες.

Σημειώνεται ότι στη Βρετανία γίνεται πολύ έντονη συζήτηση για τα υπέρογκα μπόνους, που έλαβαν την τελευταία πενταετία ο διευθύνων σύμβουλος, ο οικονομικός διευθυντής και άλλα κορυφαία στελέχη της Thomas Cook, παρόλο που τα προβλήματά της είχαν αρχίσει ήδη από το 2013. Αθροιστικά οι αμοιβές των κορυφαίων ξεπέρασαν τα 20 εκατ. λίρες από το 2014.