Γιλντιρίμ: Η επίθεση του Άσαντ στο Ιντλίμπ θα δημιουργήσει νέο προσφυγικό κύμα

Οι αυξημένες επιθέσεις στην ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ θα προκαλέσουν νέο κύμα προσφυγικής μετανάστευσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία και το Ιράν να βάλουν φρένο στην επίθεση του συριακού στρατού κοντά στα νότια σύνορα της Τουρκίας.

Η συριακή κυβερνητική επίθεση, την οποία συνδράμουν υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές, έχει ενταθεί και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Τουρκία, η οποία αντιτίθεται από το 2011 στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, αλλά εργάζεται με τους συμμάχους του, το Ιράν και τη Ρωσία, προκειμένου να μειωθούν οι εχθροπραξίες στην Ιντλίμπ, υποστηρίζει ότι η πιο πρόσφατη επίθεση του στρατού δεν θα πραγματοποιείτο χωρίς την υποστήριξη της Τεχεράνης και της Μόσχας.

Χώρα υποδοχής τριών εκατομμυρίων προσφύγων ως αποτέλεσμα του εξαετούς πολέμου, η Τουρκία φοβάται μια αύξηση της ροής στα σύνορά της από την Ιντλίμπ. Η βορειοδυτική επαρχία είναι η μεγαλύτερη περιοχή που τελεί ακόμη υπό τον έλεγχο των ανταρτών οι οποίοι εκδιώχθηκαν από άλλα προπύργιά τους στη Συρία και είναι η πατρίδα περισσότερων από δύο εκατομμύρια ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους χρειάζονται βοήθεια.

«Η αύξηση των επιθέσεων στην Ιντλίμπ θα προκαλέσει νέα μεταναστευτικά κύματα και διωγμούς. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και είναι λάθος», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ στους δημοσιογράφους, μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Η Τουρκία αναπτύσσει δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της Ιντλίμπ και δημιουργεί βάσεις εκεί αφού συμφώνησε με τον Ιράν και τη Ρωσία να εγκαθιδρύσει «ζώνη αποκλιμάκωσης» στην Ιντλίμπ και σε κοντινές περιοχές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.