Γιούνκερ: Είμαστε με την Ιταλία αν η Ιταλία είναι μαζί μας – Συνάντηση με Κόντε το Σάββατο

Πρόοδο στις συζητήσεις με τη Ρώμη για τον ιταλικό προϋπολογισμό διαπιστώνει τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ προανήγγειλε πως αύριο Σάββατο θα έχει συνάντηση για το ζήτημα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε πως το κλίμα των συζητήσεων είναι πλέον καλό και υπογράμμισε ότι «είμαστε με την Ιταλία αν η Ιταλία είναι μαζί μας».

Υπενθυμίζεται πως χθες Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του στόχου για το έλλειμμα στον ιταλικό προϋπολογισμό κάτω από το 2,4%.

«Δεν είναι γραμμένο στη Βίβλο ότι το έλλειμμα πρέπει να είναι 2,4%», δήλωσε ο επικεφαλής της Λέγκα, ερωτηθείς αν θα μπορούσε ο στόχος για το έλλειμμα να μειωθεί στο 2,2%.

Πάντως, αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφερε χθες Πέμπτη το βράδυ ότι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κίνηση της Κομισιόν για επιβολή πειθαρχικών μέτρων κατά της Ιταλίας, αναφορικά με το χρέος της.

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ε.Ε. επιβεβαίωσε ότι είναι δικαιολογημένη μια διαδικασία πειθαρχικών μέτρων κατά της Ρώμης.

Εφόσον τα ευρωπαϊκά κράτη ανάψουν επισήμως «πράσινο φως», η Κομισιόν μπορεί να εκκινήσει την πειθαρχική διαδικασία κατά της Ρώμης.

Στο μεταξύ, η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2018 λόγω της πτώσης της εγχώριας ζήτησης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσία.

Τον περασμένο μήνα, η ιταλική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω (στο 1,2% έναντι 1,5% προηγουμένως) τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας στο σύνολο του 2018.

Μετά τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, η επίτευξη ακόμη και του αναθεωρημένου στόχου κρίνεται δύσκολη, καθώς απαιτείται μια εξαιρετικά ισχυρή επιτάχυνση στο τέλος του έτους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.