HRW: Καταγγελία για αστυνομική βία κατά μεταναστών στη Γαλλία

H μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) καταγγέλλει – σε έκθεσή της – περιστατικά κακοποιήσεων και εκβιασμών που διέπραξαν αστυνομικοί στο Καλέ της βόρειας Γαλλίας εναντίον μεταναστών, με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας να εκφράζει τη δυσφορία του.
«Οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες που ζουν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην πόλη Καλέ πέφτουν θύματα κακοποιήσεων και εκβιασμών από στελέχη της γαλλικής αστυνομίας», επιβεβαιώνει η HRW.
Η έκθεση βασίζεται στις συνεντεύξεις που πήρε η οργάνωση από 44 μετανάστες και αιτούντες άσυλο, περιλαμβανομένων τριών παιδιών, το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2014.
Στο λιμάνι του Καλέ, απ’ όπου αναχωρούν φορτηγά με προορισμό τη Μεγάλη Βρετανία, καταφεύγουν κάθε χρόνο χιλιάδες παράτυποι μετανάστες οι οποίοι αναζητούν μέσο για να διασχίσουν τη Μάγχη. Τουλάχιστον 2.300 βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι και στα περίχωρά του.
«Δεκαεννέα άνθρωποι, περιλαμβανομένων δύο παιδιών, δήλωσαν ότι υπήρξαν θύματα κακομεταχείρισης από την αστυνομία τουλάχιστον μία φορά, κυρίως ξυλοδαρμών. Οκτώ υπέστησαν κατάγματα ή άλλα εμφανή τραύματα, τα οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τα προκάλεσε η αστυνομία. Είκοσι ένας, περιλαμβανομένων δύο παιδιών, αποκάλυψαν ότι αστυνομικοί εκτόξευσαν εναντίον τους δακρυγόνα», τονίζει η HRW.
Απαντώντας σε αυτήν την έκθεση, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ εξέφρασε τη δυσφορία του, «καθώς η οργάνωση Human Rights Watch δεν έκανε το παραμικρό προκειμένου να επαληθεύσει τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας για τις οποίες κάνει λόγο».
«Η σοβαρότητα των κατηγοριών που δημοσιοποιεί εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης σε αυτό το έγγραφο θα έπρεπε να οδηγήσει την οργάνωση να ζητήσει να σχολιάσουν αξιωματικοί της αστυνομίας επί συγκεκριμένων γεγονότων, ή να προσφύγει στις αρμόδιες υπηρεσίες», εκτίμησε το υπουργείο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.