Η Ιταλία του Σαλβίνι κατακρημνίζεται στη διεθνή κατάταξη των δημοκρατιών

Στην 33η θέση της διεθνούς λίστας των δημοκρατιών – από την 21η πέρσι – έπεσε το 2018 η Ιταλία, αφότου τα ηνία της χώρας πήραν οι λαϊκιστές και η αντιμεταναστευτική άκρα δεξιά, τον Ιούνιο. Η ελεύθερη πτώση της χώρας στην κατάταξη που καταρτίζει το Economist Intelligence Unit οφείλεται στα μέτρα που προώθησε η Λέγκα του υπουργού Εσωτερικών και αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

Το κόμμα του συμμάχησε για να σχηματίσει κυβέρνηση με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, του οποίου ηγείται ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η χώρα πάσχει από αίσθηση «βαθιάς διάψευσης των προσδοκιών ως προς τους πολιτικούς θεσμούς, περιλαμβανομένων του κοινοβουλίου και των πολιτικών κομμάτων, αντανάκλαση της οποίας είναι η υποστήριξη προς τους “ισχυρούς άνδρες”, που παρακάμπτουν τους πολιτικούς θεσμούς», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, σύμφωνα με τη «Monde».

«Ο Σαλβίνι χρησιμοποιεί συχνά μία εχθρική ρητορική εναντίον των ξένων», ενώ προωθεί τη βίαιη απομάκρυνση των Ρομά που κάνουν καταλήψεις σε ακίνητα, παρά τις καταδίκες της Ιταλίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υπογραμμίζουν οι συντάκτες. Και υπενθυμίζουν ότι η Ιταλία επικρίθηκε από τη νέα επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Μισέλ Μπατσελέτ, πρώην πρόεδρο της Χιλής, ήδη από την πρώτη ομιλία της, τον Σεπτέμβριο

Καταγγέλλοντας κυρίως την απόφαση του Σαλβίνι να κλείσει τα ιταλικά λιμάνια για τα πλοία που διασώζουν μετανάστες, η Μπατσελέτ ανήγγειλε ότι θα έστελνε μια ομάδα στην Ιταλία για να μελετηθεί η «μεγάλη αύξηση» των «κρουσμάτων βίας και ρατσισμού εναντίον των μεταναστών, των προσώπων αφρικανικής καταγωγής και των Ρομά».

«Όλα αυτά συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης για τις πολιτικές ελευθερίες», υπογραμμίζεται στην έκθεση του Economist Intelligence Unit.

Η ιταλική κυβέρνηση προφασίζεται διάφορους κινδύνους για να επιβάλλει την περιστολή ελευθεριών και δικαιωμάτων. Σε αυτή τη λογική, υιοθέτησε νόμο για την ασφάλεια και τη μετανάστευση τον Νοέμβριο, βάσει του οποίου καταργήθηκαν ανθρωπιστικές άδειες παραμονής οι οποίες χορηγούνταν σε ευάλωτους μετανάστες, κυρίως οικογένειες και μόνες γυναίκες με παιδιά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.