Οι κάλπες για το Brexit, έγιναν ψήφος για περισσότερη ασφάλεια

Ριζική αλλαγή στη στρατηγική αντιμετώπισης των τζιχαντιστών ζητά ένα από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Βρετανίας, θεωρώντας ότι ο κίνδυνος έχει περάσει σε ένα άλλο επίπεδο, εντελώς διαφορετικό.

Ο Μαρκ Ρόλεϊ εξήγησε ότι αυτή η αλλαγή πρέπει να περιλαμβάνει εμπλοκή της Αστυνομίας, της ΜΙ5, των τοπικών κοινοτήτων, των εταιρειών τεχνολογίας και του Νόμου.

Η δήλωσή του έρχεται τη στιγμή που αποκαλύπτεται ότι ένας από τους δράστες της επίθεσης του Σαββάτου στο Λονδίνο είχε βρεθεί στο στόχαστρο των Αρχών από το 2015, αλλά δεν θεωρήθηκε τότε σοβαρή απειλή.

Έως ένα βαθμό, ο αξιωματικός της Αστυνομίας επανέλαβε αυτά που είπε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στο διάγγελμά της λίγες ώρες μετά το μακελειό: χρειάζεται νέα στρατηγική, νέοι νόμοι για τις διώξεις και την κράτηση των συλληφθέντων, μηδέν ανοχή στον εξτρεμισμό και εμπλοκή των εταιρειών που παρέχουν πρόσβαση σε Twitter, Facebook κλπ, ώστε αυτή η ρητορική να μην βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

Σε σχέση με τις έρευνες, και τα 12 άτομα που είχαν συλληφθεί τις προηγούμενες μέρες αφέθηκαν ελεύθερα.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, ζήτησε να δοθούν απαντήσεις για το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ύποπτος κυκλοφορούσε ελεύθερος από το 2015.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή ρωτήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και για τα απανωτά Tweets του προέδρου Τραμπ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί.

Η ομαλότητα έχει επιστρέψει στους δρόμους του Λονδίνου. Όπως χαρακτηριστικά το περιγράφει μια Βρετανή δημοσιογράφος: «Αν ομαλότητα για το Λονδίνο είναι να πάρεις ομπρέλα και αδιάβροχο τον Ιούνιο, τότε επέστρεψε η ομαλότητα».

Ο σταθμός του μετρό στο London Bridge λειτουργεί κανονικά, όμως η περιοχή του Borough Market παραμένει κλειστή και τη Δευτέρα.

Παράλληλα, συνεχίζεται και η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, καθώς έχουν απομείνει δύο ακόμα μέρες έως ότου ανοίξουν οι κάλπες.

Το θέμα της ασφάλειας απέκτησε κεντρική θέση στην προεκλογική εκστρατεία με την πρωθυπουργό και το κόμμα της να δέχονται πυρά από την Αντιπολίτευση για τις περικοπές στα Σώματα Ασφαλείας.

Αυτό άλλωστε έκανε την πρωθυπουργό να υιοθετήσει σαφώς σκληρότερη στάση στο ζήτημα, υποσχόμενη νέα στρατηγική εφόσον το κόμμα της κερδίσει τη μάχη της κάλπης.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση δύο στοιχεία: την ταχύτητα με την οποία έδρασαν οι Αρχές, σταματώντας τους δράστες, αλλά και τις θέσεις των Εργατικών σε θέματα ασφάλειας.

Μάλιστα, οι αναφορές του δημάρχου του Λονδίνου ότι οι Συντηρητικοί θα κόψουν και άλλο τα κονδύλια, εφόσον επανεκλεγούν, προκάλεσε την αντίδραση του προκατόχου του (και νυν ΥΠΕΞ) Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον υπεραμύνθηκε των αλλαγών που έγιναν επί δημαρχίας του και είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των αστυνομικών που βγήκαν στους δρόμους και θύμισε στον Σαντίκ Καν (αλλά και στο εκλογικό σώμα) ότι ο νυν ηγέτης των Εργατικών «το είχε ως παράσημο» να υπερηφανεύεται την αντίθεσή του σε πολιτικές για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Εντός της ημέρας αναμένεται να γίνουν γνωστά τα ευρήματα νέων δημοσκοπήσεων για να φανούν οι τάσεις. Ανάλογα με την εταιρεία, αλλά και τη μέθοδο μέτρησης, οι Συντηρητικοί προηγούνται των Εργατικών με την ψαλίδα όμως να έχει κλείσει.

Μάλιστα, η έρευνα της Yougov έδειξε ότι οι Συντηρητικοί μπορεί και να μην έχουν καν αυτοδυναμία στη Βουλή των Κοινοτήτων, γεγονός που προκάλεσε ταραχή στις αγορές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.