Η Κίνα θα πιέσει υπέρ αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον ομόλογό του της Γαλλίας Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, με τις δύο πλευρές να δεσμεύονται για την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε κρίσιμα παγκόσμια θέματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της κλιματικής αλλαγής.

Σχετικά με την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, ο κ. Γουάνγκ είπε ότι η Κίνα είναι κάθετα αντίθετη στα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας και είναι αποφασισμένη να πιέσει για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Η Κίνα, είπε, τάσσεται υπέρ μίας ειρηνικής διευθέτησης του θέματος και εμμένει στο διεθνές καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών. Ο Γουάνγκ Γι πρόσθεσε ότι είναι αβάσιμες οι κατηγορίες ότι η Κίνα δεν παίζει τον ρόλο που της αναλογεί και αδικαιολόγητες οι απειλές για επιβολή μονομερών κυρώσεων στη χώρα του.

Ο κ. Λε Ντριάν σημείωσε ότι η Γαλλία ανησυχεί για την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο και πιστεύει ότι τα στρατιωτικά μέσα δεν αποτελούν επιλογή. Ο σκοπός, είπε, των κυρώσεων είναι οι διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι μόνο μέσω του διαλόγου και των διαβουλεύσεων και διπλωματικών μέσων μπορεί να λυθεί τελικά το ζήτημα των πυρηνικών στην κορεατική χερσόνησο.

Ο Κινέζος υπουργός δήλωσε ότι η σινογαλλική στρατηγική συνεργασία διατηρεί τη δυναμική της μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η Κίνα, σημείωσε, θέλει να εμβαθύνει τη συνεργασία με τη Γαλλία με όλους τους τρόπους.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας συμφώνησε με την αποτίμηση των διμερών σχέσεων από τον ομόλογό του της Κίνας και την πρότασή του για συνεργασία. Όπως είπε, η Γαλλία επιθυμεί να συνεργασθεί με την Κίνα για τον προγραμματισμό των επικείμενων επαφών υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών και για την προώθηση μεγάλων κοινών προγραμμάτων για την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.