Η Τουρκία δεν έχει ακόμη στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, ετοιμάζεται για πετρελαϊκές έρευνες στη Σομαλία

Διαψεύδοντας… εαυτόν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Άγκυρα δεν έχει ακόμη στείλει στρατεύματα στην Λιβύη για να στηρίξει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης. Προς το παρόν η τουρκική αποστολή περιορίζεται σε συμβούλους και εκπαιδευτές. Την ίδια ώρα προσπαθεί να δείξει ότι η Τουρκία μπαίνει πιο δυναμικά στο ενεργειακό παιχνίδι, υποστηρίζοντας ότι έχει λάβει πρόσκληση από την Σομαλία για επιχειρήσεις έρευνας και γεωτρήσεων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το δίκτυο NTV, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από το Βερολίνο στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε πως η τουρκική παρουσία στο βορειοαφρικανικό κράτος έχει περιοριστεί σε συμβούλους και δεν περιλαμβάνει στρατεύματα, με στόχο να επιτευχθεί μία βιώσιμη εκεχειρία και να «αυξηθούν οι ελπίδες για ειρήνη».

Σημειώνεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν είχε υποστηρίξει ότι η Άγκυρα άρχισε την αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη.

Παράλληλα ανέφερε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Τρίπολη για τα θαλάσσια σύνορα, δέχθηκε μία προσφορά από τη Σομαλία. «Μας λένε: Έχουμε πετρέλαιο στις θάλασσές μας. Εσείς πραγματοποιείται αυτές τις δραστηριότητες στι Λιβύη, αλλά μπορείτε να τις κάνετε και εδώ» φέρεται να είπε στους δημοσιογράφους. Συνέχισε δε τονίζοντας πως «επομένως υπάρχουν βήματα τα οποία θα κάνουμε και εκεί».