Ηλεκτρική ενέργεια: Ανεξέλεγκτο ράλι κόστους στην Ευρώπη

Αναλυτές δεν βλέπουν... φρένο τον χειμώνα

Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν σε νέο ρεκόρ καθώς το φυσικό αέριο επέκτεινε τα κέρδη, βαθαίνοντας την ενεργειακή κρίση που απειλεί να βυθίσει την Ευρώπη σε ύφεση.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας του επόμενου έτους στη Γερμανία αυξήθηκαν έως και 3,7%, στα 477,50 ευρώ (487 $) ανά μεγαβατώρα, στο European Energy Exchange AG, σχεδόν έξι φορές ακριβότερες από πέρυσι. Μάλιστα, η τιμή διπλασιάστηκε μόλις τους τελευταίους δύο μήνες.

Η αγορά οδηγείται από ανησυχίες σχετικά με το εάν οι περιορισμένοι προμηθευτές φυσικού αερίου της Ευρώπης θα είναι σε θέση να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια τον προσεχή χειμώνα. Η πυρηνική ικανότητα της Γαλλίας είναι εξαιρετικά χαμηλή, μειώνοντας την πιθανότητα εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες.

Οι τιμές της επόμενης ημέρας στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν επίσης ρεκόρ τη Δευτέρα, δείκτης της υψηλής ζήτησης για ψύξη εν μέσω κυμάτων καύσωνα αλλά και ξηρασίας, παράγοντες που επιβαρύνουν τις υποδομές βραχυπρόθεσμα.

Η ενέργεια οδηγεί τον πληθωρισμό

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας «φουσκώνουν» τους οικιακούς λογαριασμούς και το κόστος των πάντων. Η ενέργεια οδηγεί τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, ωθώντας τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή σε διψήφιο ποσοστό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί στις αρχές Οκτωβρίου λόγω της αύξησης στο κόστος χονδρικής. Η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου για αυτόν τον μήνα περίπου επταπλασιάστηκε από το περασμένο έτος, φθάνοντας τις 591 λίρες (713 δολάρια) ανά μεγαβατώρα στο Intercontinental Exchange AG.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν μέτρα για το πώς να αμβλύνουν τον αντίκτυπο του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους στις οικονομίες τους. Στη Γαλλία, το κράτος σχεδιάζει να εθνικοποιήσει πλήρως την Electricite de France SA, την εταιρεία πυρηνικής ενέργειας που τώρα αγωνίζεται να διατηρήσει σε λειτουργία τις μονάδες της, λόγω καύσωνα.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ακραίο ράλι τιμών θα υποχωρήσει σύντομα, δήλωσε ο αναλυτής της Rystad Energy AS Fabian Ronningen. Οι χαμηλές δυνατότητες πυρηνικής ενέργειας, υδροηλεκτρικής ενέργειας και άνθρακα στην Ευρώπη δεν μπορούν να μετριάσουν αυτή την πίεση, τόνισε.

 

πηγή: imerisia.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.