ΗΠΑ: Απειλούν με αποχώρηση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επανεξετάζουν τη θέση τους στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, μετά τη δήλωση του ανώτατου αξιωματούχου του Συμβουλίου, ο οποίος κάλεσε το Ισραήλ να αποσυρθεί από εδάφη που κατέλαβε στον Πόλεμο των Έξι Ημερών κερδίζοντας τον έλεγχο εδαφών διεκδικούμενα από τους Παλαιστινίους για τη δημιουργία κράτους.

Στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία, τη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο και τα Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο Ζαΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν παρατήρησε πως πέρασαν ήδη 50 χρόνια από τότε που άκουσε γι’ αυτόν τον πόλεμο και συμπλήρωσε πως οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν 50 χρόνια στρατιωτικής κατοχής. Επίσης, έκανε λόγο για «συστηματικές» παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.

Και οι Ισραηλινοί δικαιούνται να απελευθερωθούν από τη βία, δήλωσε ο Ζαΐντ και πρόσθεσε: «Η διατήρηση της κατοχής θα φέρει και για τους δύο λαούς ακόμη μεγαλύτερο πόνο».

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απόσυρσης των Ηνωμένων Πολιτειών από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κατηγορώντας το για μεροληψία σε βάρος του Ισραήλ.

Η ίδια δήλωσε ότι δύσκολα μπορεί να δεχτεί το γεγονός πως πέρασαν πέντε ψηφίσματα κατά του Ισραήλ, έναν σύμμαχο των ΗΠΑ, αλλά δεν εξετάζεται κανένα ψήφισμα σε βάρος της Βενεζουέλας.

Η Νίκι Χέιλι αναμένεται να μιλήσει αργότερα σήμερα, Τρίτη, ενώπιον του Συμβουλίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.