ΗΠΑ: Συμπληρώθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο – Ορκίστηκε ο δικαστής Γκόρσατς

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει και πάλι εννέα μέλη, όσα δηλαδή προβλέπει η σύνθεσή του, αφού το μεσημέρι της Δευτέρας ο Νιλ Γκόρσατς ορκίστηκε ως ένατο μέλος του.

Η θέση του ένατου δικαστή χήρευε από τον Φεβρουάριο του 2016, όταν και έφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός συντηρητικός δικαστικός Αντόνιν Σκαλία.

Οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι ήλεγχαν το Κογκρέσο, δεν είχαν επιτρέψει στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να διορίσει εκλεκτό του στο Ανώτατο Δικαστήριο, τονίζοντας ότι μόνον ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ήταν νομιμοποιημένος να προβεί στον διορισμό.

Οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν να μπλοκάρουν τον διορισμό του επίσης συντηρητικού δικαστή Γκόρσατς, ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί άλλαξαν τους κανόνες και ενέκριναν τον διορισμό στη Γερουσία με 54 ψήφους σε σύνολο 99.

Με τη νέα του σύνθεση, το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρείται συντηρητικών αποκλίσεων, καθώς πέντε δικαστές ανήκουν στη συντηρητική σχολή ερμηνείας του δικαίου, ενώ τέσσερις στη φιλελεύθερη.

Ο δικαστής Γκόρσατς ορκίστηκε ενώπιον του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δικαστή Άντονι Κένεντι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.