Ιράκ: Επίθεση των ειδικών δυνάμεων για ανακατάληψη της Καγιάρα από το Ισλαμικό Κράτος

Οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχείρηση για την ανακατάληψη από τους τζιχαντιστές της πόλης Καγιάρα, θέσης – κλειδί ενόψει της μάχης της Μοσούλης, προπυργίου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Ο ΟΗΕ, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι μια επίθεση στη Μοσούλη θα μπορούσε να προκαλέσει τη χειρότερη μετακίνηση πληθυσμού εδώ και χρόνια.

Η Καγιάρα βρίσκεται στη δυτική όχθη του Τίγρη, περίπου 60 χλμ. νότια της Μοσούλης, της τελευταίας μεγάλης πόλης που τελεί υπό τον έλεγχο του Ι.Κ. στο Ιράκ.

«Η επιχείρηση ξεκίνησε την αυγή με τη συμμετοχή των υπηρεσιών της αντιτρομοκρατικής (CTS) και των ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Φιράς Μπασάρ, εκπρόσωπος της διοίκησης των επιχειρήσεων στην επαρχία Νινευή, όπου βρίσκονται η Καγιάρα και η Μοσούλη.

Η επιχείρηση υποστηρίζεται επίσης από τον διεθνή συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, πρόσθεσε.

«Η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη και επιτυγχάνει τους στόχους της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαμπάχ Αλ Νόμαν, εκπρόσωπος των CTS. «Η Καγιάρα θα εκκαθαριστεί και η επιχείρηση θα τελειώσει γρήγορα, κάτι που θα ενισχύσει τα σχέδιά μας (…) για την τελική μάχη με σκοπό την απελευθέρωση της Μοσούλης».

Ο κ. Νόμαν διευκρίνισε επίσης ότι ένοπλοι κάτοικοι στο εσωτερικό της πόλης συνεργάστηκαν με τις ιρακινές δυνάμεις στο πλαίσιο της επίθεσης, γεγονός σπάνιο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Καγιάρα Σάλεχ Αλ Τζουμπούρι, περίπου 15.000 άμαχοι εγκλωβίστηκαν από το Ι.Κ. στην πόλη και στα περίχωρά της.

«Σχεδιάζουμε να διανείμουμε τρόφιμα και φάρμακα σε όσους βρίσκονται ακόμη στα σπίτια τους και δεν κατάφεραν να διαφύγουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι η βοήθεια θα διανεμηθεί «αμέσως μετά την απελευθέρωση της πόλης».

Ο κ. Τζουμπούρι δήλωσε ότι οι δυνάμεις των CTS προωθούνται γρήγορα στην Καγιάρα και ότι έχουν ήδη ανακαταλάβει τα πιο σημαντικά σημεία της πόλης, μερικές ώρες μόνο μετά την έναρξη της επιχείρησης. «Η πλειονότητα των μαχητών του Ι.Κ. σκοτώθηκαν ή διέφυγαν», είπε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.