Ιράν: Θα υπάρξουν αντίποινα στις κυρώσεις κατά του Αγιατολάχ Σαντέκ Λαριτζανί

Το Ιράν θα απαντήσει με αντίποινα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον επικεφαλής του δικαστικού σώματος της χώρας από τις ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εντείνει τις προσπάθειες για να «διορθώσει» τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων.

Ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι για τελευταία φορά δεν θα επιμείνει στις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος 14 οντοτήτων και προσώπων, ανάμεσα στους οποίους ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν, Αγιατολάχ Σαντέκ Λαριτζανί.

«Η εχθρική ενέργεια του καθεστώτος Τραμπ (κατά του Λαριτζανί) … πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές συμπεριφοράς στη διεθνή κοινότητα και συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σίγουρα θα απαντηθεί με τη σοβαρή αντίδραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Χθες, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατήγγειλε τις «απεγνωσμένες προσπάθειες υπονόμευσης μιας πολυμερούς σταθερής συμφωνίας» που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της ομάδας 5+1 που αποτελείτο από τις έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και η οποία, όπως τόνισε «δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου υπό διαπραγμάτευση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προς το παρόν στην ιστορική συμφωνία του 2015 αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε χθες τελεσίγραφο προς τους Ευρωπαίους, ώστε να τον βοηθήσουν να σκληρύνει τους όρους της μέσα στους επόμενους μήνες, αν θέλουν να αποφύγουν μια αποχώρηση της Ουάσινγκτον από αυτήν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την αναστολή των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, οι οποίες είχαν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής που επιτεύχθηκε μεταξύ της Τεχεράνης και των άλλων μεγάλων δυνάμεων (Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία). Ωστόσο ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι πρόκειται για «την τελευταία αναστολή».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.