Ιταλία: Άνοιγμα Δημοκρατικών στα Πέντε Αστέρια, αν κόψουν «γέφυρες» με τη Λέγκα

Ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Ρομπέρτο Φίκο συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε τη Δευτέρα από τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο προσωρινός γραμματέας των «Δημοκρατικών» Μαουρίτσιο Μαρτίνα δήλωσε ότι, αν τα Πέντε Αστέρια διακόψουν οριστικά τον διάλογο με την Λέγκα, τότε το κόμμα του μπορεί να εξετάσει ενδεχόμενη συνεργασία. «Η εθνική διεύθυνση του κόμματός μας θα κληθεί να αξιολογήσει, να εμβαθύνει, να συζητήσει και ενδεχομένως να αποφασίσει μια νέα πορεία», πρόσθεσε ο κ. Μαρτίνα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα παράλληλα υπογράμμισε ότι σε ενδεχόμενη διαπραγμάτευση κύριο ρόλο θα πρέπει να έχουν η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, η καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας και «η ανανέωση του δημοκρατικού συστήματος».

Πρέπει να υπογραμμισθεί, όμως, ότι ακόμη και αν μπορέσει να επιτευχθεί συνεργασία των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα, η πλειοψηφία που διαθέτουν οι δυο αυτές πολιτικές δυνάμεις στο κοινοβούλιο είναι οριακή. Παράλληλα θα πρέπει και να ληφθεί υπόψη ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι βαθιά διχασμένο στο εσωτερικό του, με τον τέως γραμματέα και τέως πρωθυπουργό της χώρας Ματέο Ρέντσι να θεωρεί αδύνατο κάθε διάλογο με τα Πέντε Αστέρια και άλλα στελέχη (όπως είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο) να είναι σαφώς πιο διαλλακτικά.

Όσο για τον διάλογο των Πέντε Αστέρων με την εθνικιστική δεξιά – ακροδεξιά Λέγκα, ο ηγέτης των «πεντάστερων», Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι η όλη προσπάθεια δεν απέδωσε λόγω της επιμονής του γραμματέα της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι να μην «εγκαταλείψει» την πολιτική συμμαχία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την κεντροδεξιά Forza Italia. Δεν αποκλείεται όμως να υπάρξει και κάποια θεαματική αλλαγή τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο Ρομπέρτο Φίκο θα συναντήσει και την αντιπροσωπεία των Πέντε Αστέρων (κίνημα από το οποίο προέρχεται και ο ίδιος) και μέχρι την Πέμπτη θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Ιταλίας για τα αποτελέσματα των επαφών του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.