Ιταλία: Η εκλογική μεταρρύθμιση έχει πεθάνει, λέει το κυβερνών κόμμα

Σοβαρά εμπόδια συναντά η μεταρρύθμιση του ιταλικού εκλογικού συστήματος στη βάση του γερμανικού εκλογικού νόμου. Κατά την διάρκεια ψηφοφορίας στην Βουλή, εγκρίθηκε τροπολογία η οποία επεκτείνει την ισχύ του νέου νόμου και στην αυτόνομη περιφέρεια Τρεντίνο Άλτο Άντιτζε, στα σύνορα με την Αυστρία. Η κεντροαριστερά κατηγόρησε το Κίνημα Πέντε Αστέρων για ανευθυνότητα, υπονοώντας ότι στήριξε την τροπολογία και πως δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την απρόσκοπτη έγκριση της όλης μεταρρύθμισης, χωρίς να υιοθετηθούν αλλαγές.

«Ο νέος εκλογικός νόμος έχει πεθάνει» δήλωσε ο βουλευτής των «Δημοκρατικών» Εμανουέλε Φιάνο, μέσα σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα. Η κεντροαριστερά θα συνεδριάσει το απόγευμα της Πέμπτης, παρουσία του γραμματέα της Ματέο Ρέντσι και θα διαπιστωθεί αν η όλη αυτή προσπάθεια μεταρρύθμισης έχει όντως ήδη αποτύχει.

Επισήμως, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στηρίζεται από την κεντροαριστερά, την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, την Λέγκα του Βορρά και τα Πέντε Αστέρια. Μέρος των βουλευτών της Φόρτσα Ιτάλια, των Δημοκρατικών και των Πέντε Αστέρων, όμως, τις περασμένες ημέρες εξέφρασαν σειρά σοβαρών επιφυλάξεων επί του περιεχομένου της.

Το όλο θέμα συνδέεται και με την ολοκλήρωση της νομοθετικής περιόδου τον Φεβρουάριο του 2018 ή την προκήρυξη πρόωρων εκλογών του Σεπτέμβριο. Έως τώρα, οι περισσότεροι αναλυτές έχουν υπογραμμίσει ότι αν η αλλαγή του εκλογικού νόμου όντως εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, υπάρχουν ουσιαστικές πιθανότητες να γίνουν πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αν όμως η προσπάθεια αυτή ναυαγήσει, το ραντεβού με τις κάλπες είναι πολύ πιθανό να αναβληθεί.

Υπάρχει και ένα άλλο, άμεσο πρόβλημα: ακόμη και αν η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση μπορέσει να εγκριθεί από την βουλή, θα πρέπει να διαπιστωθεί τι θα συμβεί στην Γερουσία, όπου η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη, λόγω της ιδιαίτερα περιορισμένης πλειοψηφίας στην οποία βασίζεται η κυβερνητική συμμαχία. Κατά συνέπεια, το βάρος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης είναι σαφώς μεγαλύτερο και ο κίνδυνος «εκπλήξεων» αυξάνεται αισθητά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.