Ιταλία: Σύλληψη δημάρχου βραβευμένου για τον ρόλο του στο προσφυγικό

Βραβευμένος διεθνώς για τις προσπάθειές του στο προσφυγικό, ειδικά κατά την κρίση του 2015, ο δήμαρχος του Ριάτσε, στη νότια Ιταλία, ο Ντομένικο Λουκάνο, βρισκεται σε «κατ’ οίκον περιορισμό». Όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία του Λόκρι, ο Λουκάνο βαρύνεται ενδεχομένως για τον ρόλο του στην παράνομη μετανάστευση, καθώς και για παρατυπίες στη χορήγηση χρηματοδότησης για τη συλλογή των απορριμμάτων στο χωριό του.

Τη δεκαετία του 2000 ο Λουκάνο, αριστερός δήμαρχος, ήταν από τους πρώτους που στοιχημάτισαν στους πρόσφυγες για να ξαναδώσει ζωή στο χωριό του των 1.800 κατοίκων. Το 2015 έγινε παγκοσμίως γνωστός, αφότου άνοιξε τις πύλες του μικρού χωριού του για 450 πρόσφυγες.

Έκτοτε, δεκάδες άνθρωποι από το Αφγανιστάν, την Ερυθραία ή το Ιράκ έχουν εγκατασταθεί στο Ριάτσε, γεμίζοντας το σχολείο του και αυξάνοντας τον αριθμό των κατοίκων του, προσελκύοντας ακόμη και τουρίστες με ατελιέ τοπικών βιοτεχνικών προϊόντων, που κατασκεύασαν σε συνεργασία με τους παλαιούς κατοίκους του χωριού.

Το 2015

Ο Λουκάνο, ο οποίος το 2010 τιμήθηκε με τη διάκριση του τρίτου «καλύτερου δημάρχου του κόσμου» και αναφερόταν μεταξύ των 100 προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο από το περιοδικό Fortune το 2016, ενέπνευσε ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς και μια τηλεταινία, που αναμένεται να προβληθεί τον Φεβρουάριο στην Ιταλία.

Σήμερα, ο δήμαρχος αυτός κατηγορείται ότι διοργάνωσε εικονικούς γάμους ανάμεσα σε κατοίκους του χωριού του και αλλοδαπές προκειμένου αυτές να εξασφαλίσουν την άδεια διαμονής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.