Ιταλία: Τριγμοί στην κυβέρνηση από διερεύνηση δωροδοκίας υφυπουργού

Νέοι τριγμοί στην κυβέρνηση συμμαχίας της ακροδεξιάς Λέγκας και του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5) προκαλεί στην Ιταλία η έρευνα για διαφθορά που άρχισε να διενεργείται εις βάρος υφυπουργού και κορυφαίου στελέχους του κόμματος του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, ο Αρμάντο Σίρι, υφυπουργός Μεταφορών και σύμβουλος του Σαλβίνι για οικονομικά θέματα, φέρεται να δωροδοκήθηκε με 30.000 ευρώ για λογαριασμό επιχειρηματία του κλάδου της αιολικής ενέργειας που έχει σχέσεις με τον Σικελιανό φυγόδικο μαφιόζο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, ώστε για να ευνοήσει την εταιρεία.

«Απορρίπτω κατηγορηματικά τις κατηγορίες σε βάρος μου», τόνισε ο Σίρι σε ανακοίνωσή του τονίζοντας πως θέλει να ακουστούν όσα έχει να πει από τους εισαγγελείς, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο να υποβάλει την παραίτησή του. Πλήρη κάλυψη στον υφυπουργό παρέχει η Λέγκα, με τον Ματέο Σαλβίνι να δηλώνει ότι δεν πρέπει να παραιτηθεί.

Αντιθέτως, ο ηγέτης του M5, υπουργός Βιομηχανίας και -όπως και ο Σαλβίνι- αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάγιο, έκανε λόγο για ηθικό και πολιτικό ζήτημα και κάλεσε τον Σίρι να παραιτηθεί. Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι (M5) ανακοίνωσε πως απαλλάσσει τον Σίρι από όλες τις αρμοδιότητές του ωσότου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, απόφαση που εξόργισε τη Λέγκα.

Η Λέγκα και το M5 ανέλαβαν την εξουσία τον Ιούνιο του 2018, αλλά η συμβίωσή τους έχει αποδειχθεί δύσκολη, με συνεχείς αντεγκλήσεις, που το τελευταίο διάστημα έχουν κλιμακωθεί, καθώς τα δύο κόμματα εισήλθαν σε φάση προεκλογικού αγώνα ενόψει ευρωεκλογών.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος συχνά αναγκάζεται να διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή ή διαιτητή ανάμεσα στα κόμματα της συμμαχίας, δήλωσε πως επιφυλάσσεται να εκφράσει κρίση στην υπόθεση του Σίρι διότι θέλει πρώτα να συζητήσει με τον υφυπουργό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.