Κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό τον Σαλβίνι θέλει η Λέγκα

Το δικαίωμα να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία διεκδικεί η εθνικιστική δεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, καθώς η Κεντροδεξιά Συμμαχία αναδείχθηκε πρώτη δύναμη σε σύνολο ψήφων και το ίδιο το κόμμα αναδείχθηκε πρώτη δύναμη εντός της συμμαχίας, υπερφαλαγγίζοντας την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η Λέγκα έλαβε ποσοστό 18%, ενώ η FI μόλις 14%. Πρώτο κόμμα με ποσοστό 32% αναδεικνύεται το λαϊκιστικό και επίσης ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα «Πέντε Αστέρια».

«Οι αγορές δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, στους δημοσιογράφους στο Μιλάνο, λίγες ώρες αφότου το M5S διεκδικούσε και εκείνο την διακυβέρνηση της χώρας, ως το κόμμα που
συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό.

Η χώρα, ωστόσο, εισέρχεται σε περίοδο παρατεταμένης αστάθειας, καθώς κανένα κόμμα ή σχηματισμός δεν πέτυχε
αυτοδυναμία, με τους Ιταλούς να γυρίζουν την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα και να στρέφονται στα αντικαθεστωτικά και
ακροδεξιά.

Ο Μ. Σαλβίνι επέκρινε το Ευρώπη και τους περιορισμούς της Ε.Ε. στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών. «Το ευρώ ήταν, είναι και παραμένει ένα λάθος», δήλωσε o ηγέτης της Λέγκας, συμπληρώνοντας πάντως ότι είναι «αδιανόητο» ένα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη.

Απώλειες κατέγραφαν τα χρηματιστήρια, οι μετοχές και το ευρώ στην προοπτική ενός συνασπισμού ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, που δεσμεύονται να ενισχύσουν τις δαπάνες.

Με την καταμέτρηση των ψήφων σε προχωρημένο στάδιο και τα τελικά αποτελέσματα να αναμένονται αργότερα τη Δευτέρα, φαίνεται μάλλον βέβαιο ότι κανένα από τα τρία βασικά κόμματα δεν θα καταφέρει να κυβερνήσει μόνο του.

Από την άλλη, λίγες είναι οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων, με αποτέλεσμα η
Ε.Ε. να βρίσκεται σε δίλημμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.