Κληρώνει στην Ισπανία: Κυβέρνηση Ραχόι ή νέες (;) εκλογές

Ο δεύτερος κύκλος επαφών του Μαριάνο Ραχόι με τους πολιτικούς αρχηγούς ολοκληρώθηκε και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον βασιλιά, προκειμένου να του ανακοινώσει τα επόμενα βήματά του.

Όλα είναι ανοικτά: από το να επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι να καταθέσει τελικά την εντολή και η χώρα να πάει σε νέες εκλογές.

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας των εξελίξεων στην χώρα είναι το γεγονός ότι ο βασιλιάς επέστρεψε από τις θερινές του διακοπές, προκειμένου να συναντήσει τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος.

Η στρατηγική του Μαριάνο Ραχόι ήταν να εξασφαλίσει τη στήριξη ή τουλάχιστον την αποχή των Σοσιαλιστών (PSOE) και των Ciudadanos, ώστε στη δεύτερη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης να εξασφαλίσει τη σχετική πλειοψηφία και να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Άλλωστε το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) είναι το μόνο που κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του στις εκλογές του Ιουνίου, συγκεντρώνοντας 137 (επί συνόλου 350) έδρες.

Οι Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα με τις 32 έδρες δέχθηκαν το σενάριο της αποχής (αφού εξασφάλισαν τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής).

Τα «κουκιά» όμως δεν βγαίνουν. Εκεί ήταν που χρειάζονταν οι 85 έδρες των Σοσιαλιστών, οι οποίοι όμως επιμένουν να μην επιθυμούν με κανέναν τρόπο να διατηρήσουν τον Ραχόι στην πρωθυπουργία.

«Ούτε κυβέρνηση συνασπισμού ούτε αποχή» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος με έναν τρόπο θέλει να πάρει τη ρεβάνς για το γεγονός ότι το Λαϊκό Κόμμα καταψήφισε τη δική του απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης (με τους Ciudadanos), τον περασμένο Μάιο.

Φυσικά οι Σοσιαλιστές θα έπρεπε περισσότερο να τα βάζουν με τους Podemos για το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση και όχι με το κόμμα του Ραχόι, το οποίο σε κάθε περίπτωση βρίσκεται μακριά τους και ιδεολογικά.

Επιπλέον, οι Σοσιαλιστές (όπως και οι Podemos) πλήρωσαν στην κάλπη του Ιουνίου την αδυναμία συνεννόησης: το εκλογικό σώμα έριξε ακόμα πιο χαμηλά το άλλοτε κραταιό PSOE, ενώ οι Podemos απογοητεύτηκαν που έχασαν την ευκαιρία να αρπάξουν τη δεύτερη θέση.

Στη συνάντησή του με τον βασιλιά, ο Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα βήματά του. Δεν αποκλείεται να καταθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με το ίδιο σκεπτικό που την είχε αφήσει και την προηγούμενη φορά: δεν με στηρίζει κανείς.

Σε αυτή την περίπτωση, ο βασιλιάς δεν αποκλείεται να καλέσει και πάλι τον Πέδρο Σάντσεθ, προκειμένου να διαπιστώσει αν εκείνος μπορεί να πετύχει στήριξη.

Την προηγούμενη φορά ο Σάντσεθ απέτυχε κυρίως γιατί επέμενε να έχει ως συμμάχους σε κυβερνητικό σχήμα τους Podemos και τους Ciudadanos. Οι Podemos του Ιγκλέσιας αντέδρασαν και η βάση του κόμματος απέρριψε μια τέτοια συμμαχία.

Μπορούν όμως οι Σοσιαλιστές να κυβερνήσουν με τους Podemos; Ο ιστορικός ηγέτης του PSOE Φελίπε Γκονθάλεθ (πρωθυπουργός για 14 χρόνια), δεν μασάει τα λόγια του: ο Ραχόι δεν το αξίζει, αλλά πρέπει να κυβερνήσει.

Οι Σοσιαλιστές πρέπει να μείνουν στην Αντιπολίτευση και να ψάξουν να βρουν τρόπο (κυρίως πολιτική), για να πάψουν να είναι δεύτεροι.

Η Φρανσίνα Αρμενγκόλ, πρόεδρος των Βαλεαρίδων Νήσων είναι από τους Σοσιαλιστές και κυβερνά τις Νήσους μαζί τους Podemos και μικρότερα εθνικιστικά κόμματα. Για την ίδια δεν θα ήταν αδύνατο να γίνει κάτι ανάλογο και σε εθνικό επίπεδο.

Ο τέως ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ένα τέτοιο σχήμα ως «κυβέρνηση Φρανκενστάιν», σημειώνοντας με έμφαση τις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ PSOE και Podemos σε σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως η υπόθεση της Καταλονίας.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση με αυτούς που θέλουν να διαλύσουν την Ισπανία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και μπορεί να είναι απλά ένας πρώην ηγέτης του κόμματος, που λέει τη γνώμη του, όμως αυτή η γνώμη δεν είναι μειοψηφική.

Κοινή είναι η πεποίθηση στη βάση ότι με τους Podemos δεν υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης. Επιπλέον, στο πρόσφατο παρελθόν ειπώθηκαν βαριές κουβέντες από πλευράς Ιγκλέσιας που δύσκολα ξεχνιούνται.

Αλλά ακόμα και αν κατάφερναν τα δύο κόμματα να συνεργαστούν, θα ήταν κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία θα ήταν σχεδόν αδύνατον να προωθήσει ευρύτερες συνταγματικές αλλαγές. Μεταξύ άλλων, θα σκόνταφτε στη Γερουσία την οποία ελέγχει πλήρως το κόμμα του Ραχόι.

Νέο αδιέξοδο στην Ισπανία; Όλοι πάντως οι πολιτικοί αρχηγοί ξόρκιζαν το ενδεχόμενο τρίτης εκλογικής αναμέτρησης.

Kαι το κύριο ερώτημα: ποιος θα κέρδιζε από τρίτες εκλογές; Από τις δεύτερες κέρδισε ο Ραχόι. Οι υπόλοιποι καταποντίστηκαν, απογοήτευσαν ή έμειναν στάσιμοι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.