Κομισιόν: Ευκαιρία πιο στενής οικονομικής συνεργασίας η Συμφωνία των Πρεσπών

Παράδειγμα συμφιλίωσης και ευκαιρία πιο στενής πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε απάντηση που έδωσε δια του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Η ερώτηση του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. που κατατέθηκε το φθινόπωρο του 2018, αφορούσε στην ενίσχυση των επενδύσεων στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ σε συνέχεια της -επικείμενης τότε- επικύρωσης της συμφωνίας για την ονομασία.

Σύμφωνα με τον κ. Χαν η Κομισιόν έχει δρομολογήσει μελέτη για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του τουρισμού. Οι χώρες έχουν δεσμευθεί να αναπτύξουν από κοινού στρατηγικό σχέδιο με στόχο την υλοποίηση ενός σημείου διέλευσης των συνόρων πλησίον των λιμνών των Πρεσπών, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας και από ελληνικό περιφερειακό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση η γειτονική χώρα έχει επωφεληθεί από επιχορηγήσεις της ΕΕ μέσω του πλαισίου επενδύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια και της μόχλευσης σημαντικών δανείων από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) συμβάλλει στην προώθηση της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ.

Όσον αφορά στις ελληνικές περιφέρειες της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τα τρέχοντα και τα μελλοντικά Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) στο πλαίσιο των περιφερειακών προγραμμάτων και άλλων θεματικών προγραμμάτων των ΕΔΕΤ, τα οποία στηρίζουν επενδύσεις σε υποδομές και προωθούν την επιχειρηματικότητα στις περιφέρειες, συν τοις άλλοις με σκοπό την ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.