Κομισιόν: Οργή με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Ενοχλημένη εμφανίστηκε η Κομισιόν από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου που μιλώντας σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντησή του με τον Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ είναι δυσαρεστημένη για τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο.

«Δε γνωρίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εξουσιοδοτήσει κανένα υπουργό Εξωτερικών τρίτης χώρας ώστε να μπορεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ», είπε ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο. «Εκπροσωπώντας την ΕΕ έχω να πω ότι η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την ΑΟΖ είναι ένα θέμα μεταξύ των δύο αυτών κρατών, διμερής μεταξύ κράτους μέλους της ΕΕ και ενός επιλεγμένου τρίτου κράτους. Και για αυτό η Κομισιόν δεν θα σχολιάσει, δεν είναι ο ρόλος της να σχολιάσει», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι Μπορέλ και Τσαβουσογλου μίλησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η ένταση προκλήθηκε με πράξεις σε βάρος δύο κρατών μελών της ΕΕ, όπως άλλωστε συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών τον Ιούλιο και ενόψει της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο τον Αύγουστο».

Ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο ήταν τρόποι για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις δράσεις της Τουρκίας. «Ήταν ένας ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ενώ σε ερώτηση του OPEN και του ethnos.gr για επιχείρηση Ειρήνη, ο Πίτερ Στάνο επιβεβαίωσε ότι η Μάλτα έχει δηλώσει ότι δε θα συμμετέχει ενεργά στην επιχείρηση. «Εδώ και κάποιον καιρό η Μάλτα έχει ενημερώσει ότι δε θα συνεισφέρει στην επιχείρηση. Ωστόσο, όταν από αυτά που συμφώνησαν να ξεκινήσει η «Ειρήνη». Η επιχείρηση είναι ενεργή και σύμφωνη με τις επιταγές του ΟΗΕ», κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.