Κορωνοϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα την πρώτη εβδομάδα της λοίμωξης

Mature man during a virus epidemic

Νέα ευρήματα από μελέτη στη Βρετανία. Τα χαρακτηριστικά του βήχα που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ποια είναι τα συχνότερα πρώιμα συμπτώματα σε όλες τις ηλικίες. Πως εκδηλώνεται η λοίμωξη Covid-19 στους ηλικιωμένους.

Τα συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να είναι διαφορετικά από τα αναμενόμενα την πρώτη εβδομάδα της λοίμωξης, ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε έως σήμερα, τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου είναι βήχας, πυρετός, δύσπνοια και απώλεια όσφρησης ή γεύσης. Γνωρίζαμε επίσης ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τουλάχιστον ένα από αυτά.

Ωστόσο επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου (KCL) προειδοποιούν ότι τις επτά πρώτες ημέρες της λοίμωξης, πολλοί ασθενείς έχουν άλλα, εντελώς απρόσμενα συμπτώματα. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη μελέτη COVID Symptom Study app, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά που έχουν οι περισσότεροι ασθενείς είναι:

Ο πονοκέφαλος (τον αναφέρει το 82% των ασθενών)
Η κόπωση (τον αναφέρει το 72% των ασθενών)
Τα συμπτώματα αυτά αναφέρονται από ασθενείς κάθε ηλικίας. Μόνο το 9% των ασθενών ηλικίας 18-65 ετών δεν τα έχουν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως όποιος έχει πονοκέφαλο και νιώθει κουρασμένος, πάσχει από τη νόσο Covid-19. Οι πιθανότητες να συμβαίνει αυτό είναι μία στις 100, σπεύδουν να διευκρινίσουν οι ερευνητές.

«Η ταυτοποίηση των πρώιμων συμπτωμάτων που προκαλεί ο κορωνοϊός έχει ζωτική σημασία», λένε. «Η πληροφορία αυτή μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού τους επερχόμενους μήνες. Αν ο κόσμος γνωρίζει τα αληθινά ύποπτα συμπτώματα, μπορεί να θέσει εαυτόν σε καραντίνα νωρίτερα. Έτσι θα αποφύγει να μολύνει άθελά του άλλα άτομα».

Τα κλασικά συμπτώματα
Τα νέα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο πυρετός είναι αρκετά σπανιότερος. Εκδηλώνεται στο 40% των ασθενών κατά την πρώτη εβδομάδα της λοίμωξης.

Όσον αφορά την απώλεια της όσφρησης, είναι ένας πολύ αξιόπιστος δείκτης της λοίμωξης. Προγενέστερα στοιχεία του KCL έχουν δείξει ότι εξ αρχής την βιώνει το 60% των πασχόντων από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Πολύ χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι και ο βήχας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας στην ιστοσελίδα του εξηγεί ότι είναι νέος και συνεχόμενος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος:

Να βήχει πολύ και επί περισσότερο από μία ώρα ή
Να έχει 3 ή περισσότερα επεισόδια βήχα σε ένα 24ωρο
Ωστόσο, αν κάποιος πάσχει από χρόνιο βήχα, αυτός θα παρουσιάσει επιδείνωση αν τον μολύνει ο κορωνοϊός.

«Όποιος έχει κλασικά συμπτώματα (πυρετό, βήχα, απώλεια όσφρησης), σίγουρα πρέπει να ζητήσει τεστ κορωνοϊού», τονίζουν οι ειδικοί του KCL.

Στους ασθενείς άνω των 65 ετών
Οι επιστήμονες προειδοποιούν επίσης ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει ξεχωριστά συμπτώματα στους ηλικιωμένους. Στην πραγματικότητα, από τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης Covid-19 μπορεί να παρουσιάσουν:

Νοητική σύγχυση
Αποπροσανατολισμό
Σοβαρή δύσπνοια
Επειδή λοιπόν ο κορωνοϊός είναι απρόβλεπτος και τα συμπτώματά του το ίδιο, έχει ζωτική σημασία να τηρούμε όλοι τα απαιτούμενα μέτρα για να προστατευθούμε από αυτόν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.