Λ.Δ. Κονγκό: Άνω των 3.000 νεκροί από τη βία του τελευταίου έτους

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο οκτάμηνο στη Λ.Δ. του Κονγκό, στην κεντρική Αφρική, λόγω της βίας στην κεντρική επαρχία Κασάι, σύμφωνα με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Σε έκθεση της Εκκλησίας αναφέρεται ότι τουλάχιστον 3.383 έχουν σκοτωθεί σε μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και πολιτοφυλακή τοπικής φυλής.

Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα, MONUSCO, είχε κάνει νωρίτερα λόγο για περισσότερους από 400 νεκρούς, ενώ 1,3 εκατ. κάτοικοι έχουν εξωθηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε ολόκληρη την Κασάι.
Περί τα 20 χωριά έχουν ισοπεδωθεί ολοκληρωτικά, 10 εξ αυτών από τις ένοπλες δυνάμεις της Λ.Δ. του Κονγκό, ενώ αναφέρονται 30 μαζικοί τάφοι.

Η βία άρχισε το 2016, όταν ο Καμγουίνα Νσάπου, φύλαρχος της περιοχής κοντά στα σύνορα με την Ανγκόλα, αμφισβήτησε την εξουσία της κυβέρνησης του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά, οδηγώντας τις δυνάμεις ασφαλείας σε μέτρα βίαιης καταστολής.

Ο Νσάπου σκοτώθηκε σε αστυνομική επιχείρηση τον Αύγουστο του 2016, ωστόσο οι άνδρες του μάχονται ακόμη, πιστεύοντας ότι αυτός είναι ζωνταντός, αφού κατά την ταφή του δεν ακολουθήθηκε το αναγκαίο τελετουργικό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.