Λα Πάλμα – Έκρηξη ηφαιστείου: Θα βρέξει γυαλιά και οξύ όταν η λάβα φτάσει στη θάλασσα

Η λάβα του ηφαιστείου που εξερράγη την Κυριακή στο νησί La Palma της Ισπανία συνεχίζεις να ρέει καταστρέφοντας ό,τι βρεθεί στο πέρασμά της. Οι επιστήμονες εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς η λάβα ρέει με αργούς ρυθμούς, ενώ, σύμφωνα με την ισπανική el pais, τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσει στη θάλασσα.

Μάλιστα, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει από τη Δευτέρα (21.9.2021) για τους κινδύνους που ενέχει η επαφή της λάβας από το ηφαίστειο της Ισπανίας με τη θάλασσα. Σημειώνουν, πως όταν η λάβα των 1.000 βαθμών Κελσίου φτάσει στο αλμυρό νερό της θάλασσας των 20 βαθμών Κελσίου, αναμένεται να δημιουργηθούν εκρήξεις ατμού, ενώ θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνα τοξικά αέρια, κυρίως χλώριο.

Οι τέσσερις βασικοί κίνδυνοι

Σύμφωνα με τη Γεωλογική υπηρεσία των ΗΠΑ τέσσερις είναι οι βασικοί κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από την επαφή της λάβας στον ωκεανό: «Ξαφνική κατάρρευση της νέας στεριάς και της βραχώδους ακτής, εκρήξεις από την κατάρρευση, κύματα καυτού νερού που θα σκάνε στη στεριά και ένα σύννεφο ατμού που θα προκαλέσει βροχή υδροχλωρικού οξέως και θραυσμάτων ηφαιστειακού γυαλιού».

6.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής πάνω από 6.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ ήδη περισσότερες από 160 κατοικίες έχουν χαθεί, καθώς επίσης και 1000 γης.

Δείτε live εικόνα:

Η λάβα ανάγκασε τις αρχές να προχωρήσουν στην εκκένωση ενός ακόμα τμήματος του δήμου του Ελ Πάσο στο νησί Λα Πάλμα και να ζητήσουν από αυτούς που θέλουν να δουν το φαινόμενο από κοντά να αποφεύγουν την περιοχή.

Οι κάτοικοι από τη συνοικία Τακάντε Άλτο απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, αφού λάβα άρχισε να ρέει από άλλη σχισμή στην πλαγιά του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχο, δήλωσε ο δήμαρχος του Ελ Πάσο Σέρχιο Ροντρίγκεθ στο κρατικό δίκτυο TVE.

«Η λάβα που ρέει προς τη θάλασσα είναι λίγο απρόβλεπτη και έχει εκτραπεί από την πορεία της», δήλωσε ο Ροντρίγκεθ.

Οι λιμενικές αρχές έχουν αποκλείσει μια θαλάσσια περιοχή δύο ναυτικών μιλίων ως μέτρο πρόληψης προκειμένου να «αποτραπούν οι περίεργοι και τα αέρια να μην επηρεάσουν τον κόσμο», ανέφερε ο επικεφαλής του συμβουλίου Μαριάνο Χερνάντεθ στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.